hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE

DR. SC. DARIO SILIĆ PANELIST KONFERENCIJE „SIGURNOST CESTOVNOG PROMETA“

Novosti > DR. SC. DARIO SILIĆ PANELIST KONFERENCIJE „SIGURNOST CESTOVNOG PROMETA“

Dana 21. veljače 2023. godine u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn, u organizaciji Jutarnjeg lista, održana je peta po redu konferencija „Sigurnost cestovnog prometa“. Konferenciju su podržale istaknute tvrtke poput Bina Istre, Croatia osiguranja, HEP-a itd., a nazočili su visoki državni dužnosnici, predstavnici industrije, gospodarstva, znanstvene i stručne zajednice.

U skladu s podnazivom ovogodišnje konferencije “Schengen, uvođenje eura i strateški prometni projekti Hrvatske”, teme koje su dominirale skupom svakako su utjecaj ulaska u Schengen na promjenu pravila i navika ponašanja sudionika u prometu, kao i strateški infrastrukturni projekti u cestovnom prometu.

Konferenciju je otvorio Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, a videovezom se obratio Antonio Avenoso, izvršni direktor Europskog vijeća sigurnosti prometa (ETSC) istaknuvši nekoliko informacija:

  • 2021. na cestama EU poginulo je 19.823 ljudi. To je više od pedeset osoba po danu i to smatramo neprihvatljivo visokom brojkom koju moramo smanjiti.
  • Norveška ima najveći godišnji pad broja smrti u cestovnom prometu (iznad 50 posto). Rumunjska ima najmanji pad od 12 posto, te Izrael od svega pet posto. Mortalitet u prometu najveći je u Rumunjskoj i Bugarskoj, a najniži u Norveškoj. Hrvatska ima 72 smrti u prometu na milijun stanovnika.
  • Brzina ostaje najvažniji čimbenik i uzrok prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama.
  • Nužna je snažna i pravovremena legislativa, dok se sustavi poput inteligentnih sustava za mjerenje brzine zasad nisu pokazali toliko učinkovitima. Morat ćemo revidirati sustave sigurnosti vozila do 2030. Trebamo i bolji odgovor na nova osobna vozila poput električnih romobila koji su preplavili brojne zemlje i važan su čimbenik u prometu.

Nazočnima su se obratili i Tomislav Mihotić, državni tajnik u ministarstvu prometa, infrastrukture i mora, te Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Josip Mataija, voditelj Službe za prometnu policiju Ravnateljstva policije, održao je izlaganje o prikazu stanja sigurnosti cestovnog prometa, a mr. sc. Josip Lopižić, predsjednik Hrvatskog psihološkog društva, izlaganje na temu “Kako se ulaskom Hrvatske u Schengen utječe na navike i ponašanje vozača u cestovnom prometu”. Potom su predstavnici Croatia osiguranja izlagali na temu “Nova LAQO inovacija – Praćenje emisija CO2”. AKD je predstavio “Rješenja za učinkovito upravljanje prometnim sustavima: digitalna tranzicija te podatkovna kultura kroz napredne i sigurne tehnologije”. Dr. sc. Goran Pejić, predsjednik Uprave Centra za vozila Hrvatske, govorio je potom o “Povezanosti stanja voznog parka s prometnim nesrećama”, a nakon čega je uslijedila prezentacija HŽ Infrastrukture “Vlak je uvijek brži”.

Na panel-raspravi na temu “Strateški prometni cestovni projekti Hrvatske”, govorio je naš profesor, dr. sc. Dario Silić u ulozi predsjednika Uprave Bine Istra, zajedno s izv. prof. dr. sc. Markom Šoštarićem (dekan Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu), Josipom Škorićem (predsjednik Uprave Hrvatskih cesta) te dr. sc. Borisom Huzjanom (predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta). Dr. sc. Dario Silić u svojem je dijelu istaknuo modalitete koje Bina Istra provodi u sklopu projekta Istarski ipsilon, a koji podižu sveobuhvatnu sigurnost cestovnog prometa, poput radara, horizontalne i vertikalne signalizacije, ulaganja u cestarinu za auto škole, ulaganje u područje evakuacije u slučaju incidentnih situacija itd.