hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE

INTERVJU S DIREKTOROM VISOKE ŠKOLE ZA SIGURNOST

Naš Blog > INTERVJU S DIREKTOROM VISOKE ŠKOLE ZA SIGURNOST
Intervju sa direktorom Visoke škole za sigurnost.
dr. sc. Luka Leško, direktor VSS-a

U težnji postizanja švicarskog standarda obrazovne izvrsnosti, Visoka škola za sigurnost (VSS) postala je dijelom Swiss School of Business and Management Geneva (SSBM), koje je svrstana među 10 najboljih europskih poslovnih škola koje izvode online MBA studije. U svrhu operacionalizacije ostvarenja akademskih i poslovnih ciljeva, na mjesto direktora VSS-a imenovan je doktor znanosti Luka Leško, čiji profil integrira upravo znanstvenu i predavačku aktivnost u području sigurnosnih studija te rukovodeće iskustvo u različitim, u pravilu međunarodno orijentiranim poslovnim sustavima.

Koliko je SSBM Geneva pridonijela Visokoj školi za sigurnost?

– Visoka škola za sigurnost gaji višedesetljetno iskustvo u obrazovanju sigurnosnih stručnjaka, a novi vjetar u leđa dobila je momentom uključenja prestižne švicarske institucije. SSBM Geneva međunarodno je iznimno prepoznata poslovna škola, a činjenica da okuplja studente iz preko 70 zemalja to zorno potvrđuje. Proces akvizicije, osim značajne dodane vrijednosti i brenda samog po sebi, revitalizirao je Visoku školu za sigurnost u akademskom, ali i poslovnom smislu. U praksi to znači da smo postavili visoke kriterije (i indikatore) za osiguranje kvalitete. U smislu obrazovnih procesa, prije svega nastojimo osigurati najbolje, etablirane predavače, što smatram temeljnim preduvjetom kvalitete jedne obrazovne institucije. U tom smislu, snažno ćemo poticati znanstvenu produktivnost. Kontinuirano ćemo u nastavu uključivati i inozemne goste predavače iz renomiranih institucija, poput Ujedinjenih naroda, Vijeća Europe itd. Povratne informacije studenata o nastavi koja je u tijeku, više su nego ohrabrujuće. Nastojat ćemo anticipirati i prepoznati trendove razvoja struke te, shodno propisanim okvirima, unaprjeđivati programe i kurikule. Upravo sigurnosna praksa svjedoči mnogim promjenama i diversifikacijama, a pojam sigurnosti u kontinuiranome je razvoju. Recentna pandemija to dodatno potvrđuje. U tu svrhu, izuzetno nam je važna suradnja s prestižnim svjetskim sveučilištima i industrijskim liderima, odnosno glas Savjetodavnog odbora VSS-a, koji prati i usmjerava naš cjelokupan rad. Sljedeći, najvažniji moment, briga je o studentima. Uz visoke infrastrukturne standarde na kampusu i didaktičku pripremljenost na online ili blended modalitete poučavanja (koristimo sustav za upravljanje online učenja koji su izabrali Harvard i MIT), odnos prema studentima njegovat ćemo personaliziranim pristupom, ne samo tijekom studija, već i po njegovu okončanju obzirom da na VSS gledamo kao na cjelovit ekosustav. Usmenu predaju pritom smatramo najreprezentativnijom preporukom kvalitete.

Kako vidite poslovni razvoj Škole?

– Poslovni tim VSS-a čine iskusni ljudi, s obrazovnim i višegodišnjim poslovnim iskustvom mahom stečenim u inozemstvu, u zemljama poput Francuske, Švicarske ili SAD-a. Naša je vizija postati jedinstvenom, inovativnom i međunarodnom školom za integralnu i korporativnu sigurnost, koja nudi vrhunsko istraživanje, praksu i obrazovanje. U tom kontekstu, osim poslovanja u Hrvatskoj, cilj je pokrenuti i studij na engleskome jeziku, okrenuti se svijetu i pozicionirati na globalnoj mapi kao institucija koja obrazuje stručnjake u različitim aspektima sigurnosti. Trudit ću se dati svoj obol dosadašnjim poslovnim iskustvom, od startup-a sve do poslovnih sustava s više tisuća dionika, a što je u pravilu podrazumijevalo aktivnosti diljem svijeta te mi uvelike pomoglo shvaćanju poslovnih mindseta različitih podneblja. Kako bismo ostvarili navedene ciljeve, važne su zadaće u vidu milestonesa, postavljene pred naše poslovne jedinice. SSBM je automatizmom donio vidljivost, međunarodnu akreditiranost, brojne partnere odnosno važnu internacionalnu poslovnu mrežu. Znanstveni način konstruktivnog promišljanja i propitivanja, kao i postulati business intelligencea kao strateške funkcije, o čemu često predajem, uvelike mi pomažu pri organizaciji poslovanja, temeljenom na analitičkom radu i mjerljivim podacima. Volio bih da naša Škola aktivno sudjeluje u podizanju svijesti o važnosti poslovne sigurnosti, ne samo sigurnosti u informatičkom prostoru, već u vidu integralne korporativne sigurnosti, sa svim svojim tehničkim, biheviorističkim, fizičkim i personalnim aspektima. Sigurnost poslovanja, naravno u različitom obujmu, važna je za velika, srednja, ali i mala poduzeća.

Sustav poslovanja privatne obrazovne institucije nosi svoje specifičnosti, poput istaknute orijentiranosti marketingu. Međutim, stava sam da kvaliteta mora objektivno pratiti marketinške aktivnosti jer niti najsofisticiraniji marketing na duge staze ne može pomoći ukoliko iza njega ne stoji kvaliteta usluge. Posebno danas, kada je gotovo sve javno dostupno. No naravno, pozitivan imidž jednako nam je važan kao i financijski napredak. Nadalje, težimo kvaliteti organizacijskih jedinica za business intelligence aktivnosti, za međunarodnu suradnju, podršku studentima, projekte i druge. Neki od stupova poslovanja VSS-a jesu ostvarenje partnerstava s organizacijama i poduzećima različite veličine i polja djelovanja, kao i realizacija projekata na nacionalnoj i međunarodnoj osnovi. Također, u suradnji s SSBM Geneva pokrećemo usavršavanja u širokom spektru poslovnih domena.

Obzirom da ste tijekom svog pohađanja fakulteta bili vrhunski sportaš, koji je Vaš savjet za sportaše ili primjerice umjetnike, koji upisom na studij zapravo izgrađuju dvije paralelne karijere?

– Bilo iz razloga (pre)ranog prekida sportske karijere odnosno same kvalitete života nakon dugotrajnije sportske karijere, vrlo mali udio sportaša osigura egzistenciju temeljem sportskih postignuća, a i takvima je potrebno obrazovanje kako bi kapitalom uspješno upravljali. Svi se ostali moraju snaći na tržištu rada, u sportskoj ili drugoj djelatnosti. Sportaši su često na cijeni kao poželjni djelatnici, organizirani, disciplinirani, posvećeni, otporniji na stres, problem solveri, a prepreke shvaćaju kao uobičajen put do ostvarenja ciljeva. Pritom je kvalitetno obrazovanje glavni preduvjet ostvarenja druge uspješne karijere, radne karijere, koja obuhvaća znatno dulji period od profesionalne sportske karijere. Poznajem mnoge uspješne osobe iz zemlje i inozemstva koje su ostvarile uspješne dual karijere, a koje dokazuju da je to, uz čvrstu volju i dobru organizaciju, itekako ostvarivo.

Koja je po Vama formula uspjeha VSS-a?

– Težnja ka izvrsnosti praćena zajedničkim proporcionalnim rastom. Drugim riječima, ostvarenjem akademskih i poslovnih ciljeva, pozitivne reperkusije moraju osjetiti svi dionici našega ekosustava. Još konkretnije, podizanjem standarda Škole, stečene diplome postat će prepoznatljivijima na tržištu rada, a nastavno osoblje koje je nositelj kvalitete, mora biti adekvatno nagrađeno. Kontinuirana visoka motivacija ključ je postizanja nove vrijednosti, ali i jedna od temeljnih paradigmi dugoročne poslovne uspješnosti. Cilj etabliranja VSS-a kao lidera u području edukacije sigurnosnih stručnjaka, sinergijom svih navedenih komponenata realno je ostvariv.

CRTICA IZ ŽIVOTOPISA

Dr. sc. Luka Leško, znanstvenik, predavač, kolumnist i bivši džudo reprezentativac usavršavao se, između ostaloga, pri Project Management Institutu, Alfred State College of Technology New York, Europskoj komisiji, Međunarodnoj olimpijskoj akademiji te UN Akademiji Hrvatskoga društva za Ujedinjene narode i Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH. Predaje Business Intelligence (Poslovno-obavještajno djelovanje) i Corporate Security u Swiss School of Business and Management Geneva, sudjeluje na temeljnim predmetima iz domene sigurnosti pri Visokoj školi za sigurnost, a do sada je održavao predavanja na više fakulteta/visokih škola, poput Visoke policijske škole u Zagrebu, u kojoj sudjeluje u izvođenju nastave kolegija Taktika postupanja specijalnih i interventnih postrojbi u kriznim situacijama. Uz njegova znanstvena djela iz domene sigurnosnih i obrambenih odnosno sigurnosno-obavještajnih znanosti i umijeća, ističe se knjiga “Sport i nacionalna sigurnost: Terorizam, špijunaža i korupcija u nogometu i ostalim sportovima”, koju je objavio u suautorstvu s renomiranim prof. dr. sc. Mirkom Bilandžićem, a koja je proglašena najboljom domaćom znanstvenom knjigom iz područja sigurnosti u 2020. godini te nominirana za nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena dostignuća koja predstavljaju iznimno i trajno značenje za Republiku Hrvatsku. Obnašao je dužnost direktora operative Odbora za sport Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016., najmasovnijega sportskog natjecanja održanog u Republici Hrvatskoj, a potom vodio znanstveni odjel na razvoju jedne od deset najboljih svjetskih inovacija u području sporta, koju je prezentirao u Rio de Janeiru u sklopu Olimpijskih igara. Aktivno zagovara realizaciju međunarodnih projekata, a inicirao je i operativno predvodio izradu projektnog prijedloga međunarodnoga konzorcija, kojim je osigurano 2,3 milijuna kuna iz EU fondova za obrazovne svrhe.