hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE

Intervju s predavačicom VSS-a dr. sc. Mirsadom Ćehić

Naš Blog > Intervju s predavačicom VSS-a dr. sc. Mirsadom Ćehić

Dr. sc. Mirsada Ćehić doktorirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu u domeni prirodnih znanosti, polje kemija. Istraživački joj je rad usmjeren na interdisciplinarno područje prirodnih znanosti, gdje je suradnik na nekoliko različitih projekata. Fokus istraživanja joj je usmjeren na provedbu niza In vitro i In silico studija na biološki važnim (makro)molekulama. Dijelom surađuje u In silico studijama koje su usmjerene na izračune kako bi se otkrili glavni procesi koji pokreću proces stvaranja zvijezda. Osim znanstvene aktivnosti, bavi se izvođenjem nastave te se stručno usavršava kroz različite konferencije i radionice većinom inozemnog karaktera. Ima širok spektar interesa, te se osim posla bavi učenjem jezika, svira violinu, a jedan od dragih hobija joj je botanika. U slobodno vrijeme planinari jer je veliki zaljubljenik u prirodu.   

U nastavku donosimo intervju s predavačicom dr. sc. Mirsadom Ćehić, koja pri Veleučilištu studija sigurnosti predaje na Prijediplomskom i Diplomskom studiju, smjer Zaštita okoliša.

Koje biste temelje voljeli usaditi studentima?

Studenti su većinom osobe koje imaju određene ciljeve i ambicije, a predavač je taj koji bi trebao osigurati da taj proces učenja, istraživanja i usavršavanja bude jedno pozitivno iskustvo koje će svakom studentu pomoći da ostvari daljnji napredak. Veoma je važan pristup predavača, razumijevanje i dobra komunikacija. Kod svakog studenta je potrebno na odgovarajući način ga motivirati da samostalno istražuje, propituje i diskutira važne teme iz struke kojom se bavi. Posao predavača ima velik značaj jer direktno ili indirektno ostavlja trajni trag ne samo u procesu obrazovanja studenata nego i u društvu kao takvome. Sve ono što studenti nauče, kasnije primjenjuju kako u radnoj tako i u životnoj okolini, i to je ono što ovaj proces čini divnim iskustvom.

Kako VSS može pridonijeti u obrazovanju stručnjaka zaštite na radu/zaštite okoliša?

Ovdje je prvenstveno važno istaknuti činjenicu da u Republici Hrvatskoj VSS je u svojim počecima bio pionir u području obrazovanja stručnjaka iz domene zaštite na radu i zaštite okoliša. Sama činjenica da je postojao interes za akviziciju od strane SSBM-a, riječ je o prestižnoj švicarskoj školi, jako puno govori o prepoznatom potencijalu, što je na kraju krajeva i potvrđeno s rebrendiranjem Visoke škole za sigurnost u sklopu provedbe recentnog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, prema kojemu smo postali veleučilište – Veleučilište studija sigurnosti (VSS). Današnji globalni izazovi i razvoj novih tehnologija zahtijevaju odgovarajuće stručnjake koji imaju potrebna znanja i vještine.

Koji su vještine ključne u području zaštite okoliša?

Kao ključne vještine u području zaštite okoliša prije svega su važni dobri teorijski temelji, potom interes za istraživanje, poznavanje zakonodavstva, a posebno su bitne komunikacijske vještine, analitičan pristup, razumijevanje tehničkih dokumenata, te sposobnost za kritički pristup u rješavanju izazova. Ovo područje obuhvaća širok spektar poslova, te većinom podrazumijeva interdisciplinarnu suradnju s drugim stručnjacima.

Ukoliko želite još nešto nadodati, budite slobodni isto učiniti.

Na temelju ranije rečenog, možemo zaključiti da je prepoznata potreba za stručnjacima u sektoru zaštite, odnosno prepoznata je njihova važnost u različitim gospodarskim granama, pri čemu obavljaju različite poslove koji su dinamični, izazovni i zanimljivi. Ovaj studij je idealan za osobe koje se žele obrazovati, usavršiti postojeća znanja te raditi sa stručnjacima iz područja na najnovijoj dostupnoj tehnologiji.