hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE

Ivan Ročić, predsjednik Uprave tvrtke Securitas Hrvatska i član Gospodarskog savjeta VSS-a odgovara na pitanja

Naš Blog > Ivan Ročić, predsjednik Uprave tvrtke Securitas Hrvatska i član Gospodarskog savjeta VSS-a odgovara na pitanja

Ivan Ročić, predsjednik Uprave tvrtke Securitas Hrvatska i član Gospodarskog savjeta VSS-a, odgovorio je na nekoliko pitanja o svom karijernom putu te dao savjet studentima koji se jednog dana vide u sektoru privatne zaštite.  

Kao naše važno programsko tijelo, Gospodarski savjet VSS-a (dio SSBM Geneva), sastavljen je od rukovoditelja na visokoj razini, koji savjetuju o strateškim ciljevima te pomažu poboljšati veze Škole s poslovnim svijetom. Navedene se aktivnosti odnose na modernizaciju naših nastavnih procesa, usklađivanje studijskih programa s potrebama tržišta rada, omogućavanje znanja i vještina koje su neophodne studentima u globaliziranoj ekonomiji, pomoć pri osiguravanju kvalitetne stručne prakse, razvoj zajedničkih projekata koji za cilj imaju poticanje daljnjeg razvoja i sl.

Ivan Ročić, predsjednik Uprave tvrtke Securitas Hrvatska i član Gospodarskog savjeta VSS-a, odgovorio je na nekoliko pitanja o svom karijernom putu te dao savjet studentima koji se jednog dana vide u sektoru privatne zaštite.

1.Kako je izgledao vaš karijerni put? Kako ste se našli u sektoru privatne zaštite?

Počeo sam raditi kao zaštitar u maloj obiteljskoj kompaniji (Zvonimir Security) jer mi je to bio idealan posao obzirom da sam studirao. Ideja je bila na nekoj porti učiti za fakultet.  Međutim, obzirom da se kompanija razvijala vrlo brzo, počeo sam raditi i neke atraktivnije zaštitarske poslove kao što su osobna zaštita, noćni klubovi i slično. Samim time sam imao priliku čuvati i Lindu Evangelistu, vozača formule 1 Heinz-Haralda Frentzena, glumicu Gabrijelu Spanic i mnoge druge. Zvonimir Security tada se brzo razvijao te sam prešao u operativu i kao vrlo mlad počeo upravljati timovima i operativno voditi ljude. Već s 25 godina počinjem raditi u prodaji, što sam nekako najviše volio. Paralelno s tim bio sam i vrlo aktivan u sportu. Bavim se dugo ragbijem, igrao za mladu reprezentaciju, a i  bio  sam dio tima Mirka Filipovića i pomagao u organizaciji putovanja i njegovih priprema. Kada je Zvonimir Security dosegao određeni vrhunac poslovanja u RH, bio je akviziran od strane najveće zaštitarske kompanije u svijetu, švedskog Securitasa.

Tada postajem direktor prodaje i zajedno s kolegama radim na daljnjem razvoju kompanije, kao i akviziciji novih kompanija tjelesne i tehničke zaštite. Kupujemo tri nove kompanije – Protekt, Sigurnost Buzov i Tehnomobil. Uz to sam dobio i novi projekt na vođenje, a to je bio tender za zaštitu zračnih luka, kao i preuzimanje od MUP-a zaštitnog pregleda putnika u hrvatskim zračnim lukama. Taj smo projekt uspješno realizirali, dvije godine sam ga vodio te zbog toga 2016. godine dobio novi posao predsjednika Uprave Securitas Hrvatska. Nakon toga spajamo sve kupljene kompanije u RH i uz snažan organski rast prodaje 2018. godine dolazimo do prvog mjesta na tržištu tjelesne i tehničke zaštite u RH.

2. Koje vještine smatrate da su ključne za rad u sektoru privatne zaštite?

Upornost je ključna jer tržište je sigurno među težima za rad. Također, potrebno je šire znanje i uvid u sve druge industrije jer mi se nekako uvijek moramo prilagoditi „core poslovanju“ kompanije koju čuvamo. To znači da je potrebno barem osnovno znanje svih industrija koje čuvamo.

3. Koji savjet biste dali studentima koji žele raditi u sektoru privatne zaštite?

Ako radite u industriji sigurnosti,  imat ćete i jedno veliko zadovoljstvo koje ne možete dobiti negdje drugdje. Naime, omogućiti ljudima sigurnost, prije svega njihove obitelji, doma, radnog mjesta, osigurati ih dok putuju je neprocjenjivo i jako važno. U ova nesigurna vremena to je ogromna stvar. To smo nekako najbolje pokazali kroz naš slogan „We help make your world a safer place

4. Kako mislite da VSS može doprinjeti Vašoj profesiji?

Kroz VSS, Securitas želi promovirati industriju sigurnosti i sve sjajne projekte koje radimo. Time bismo sigurno mogli privući mlade ljude koji se vide u našoj industriji. Securitas također želi, što sada već i čini, slati naše mlade i perspektivne kadrove na školovanje kako bi se oni vratili s još više znanja i pomogli nam u razvoju.