hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE

Međunarodni dan računalne sigurnosti

Naš Blog > Međunarodni dan računalne sigurnosti

Obilježavanje dana računalne sigurnosti započelo je 1988. godine s ciljem podizanja svijesti javnosti o problemu računalne sigurnosti. U današnje vrijeme elektronički uređaji poput pametnih telefona, tableta i računala čine važnu komponentu našeg svakodnevnog života. Dok je komunikacija postala lakša i učinkovitija nego ikad prije, ovaj tehnološki napredak sa sobom je donio nove brige o privatnosti i sigurnosti.

Pojam računalne sigurnosti odnosi se na skup mjera i postupaka kojima se osiguravaju i štite podaci pohranjeni u računalima te preko računalne mreže. Važnost računalne sigurnosti je upravo u tome da štiti podatke od gubitka ili oštećenja kao i od neovlaštenog pristupa istima jer gubitak ili zloporaba podataka može prouzročiti velike štete, kako privatnim korisnicima, tako i poduzećima. Od računalnih napada se ne možemo u potpunosti zaštititi, ali možemo poduzeti određene korake.

Kako se zaštititi od računalnih napada

1. Stvorite jaku lozinku

Kako biste stvorili lozinku koju će biti teže hakirati, potrebno je kreirati lozinku od minimalno 9 znakova koja u sebi sadrži velika i mala slova, simbole i brojeve, a savjetuje se da se izbjegava korištenje iste lozinke za svaki račun.

2. Ažurirajte softver za zaštitu od špijunskog i zlonamjernog softvera

Provjerite imate li ažuriranu verziju operativnog sustava te redovito provodite skeniranje i ne zaboravite isto učiniti i za ostale uređaje. Telefoni i tableti također predstavljaju veliki sigurnosni rizik, stoga budite oprezni.

3. Šifrirajte i sigurnosno kopirajte svoje podatke

Šifrirajte svoje podatke te napravite sigurnosnu kopiju svojih podataka bilo u oblaku ili na vanjskom tvrdom disku.

Redovitim provođenjem navedenih sigurnosnih koraka možemo umanjiti mogućnost krađe ili zaključavanja računalnih podataka te time zaštititi svoje podatke. Obilježavanjem ovog dana nastoji se podići svijest o važnosti prepoznavanja računalnih napada, spam e-mailova, sumnjivih programa te različitih virusa.  

U svrhu podizanja svijesti i povećanja opće sigurnosne kulture, u nastavku navodimo indikatore upozorenja kada se radi o phishing poruci:

• Sumnjiva domena
• Neuobičajen pozdrav
• Pravopisne pogreške
• Iskazivanje hitnosti
• Prijetnja
• Sumnjivi prilozi