hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE

ODRŽANA SPECIJALIZIRANA KONFERENCIJA SIGURNOST 22

Novosti > ODRŽANA SPECIJALIZIRANA KONFERENCIJA SIGURNOST 22
Copyright: DOKU FILMS

Dana 8. lipnja 2022. godine u hotelu Hilton Garden Inn u Zagrebu, održana je specijalizirana konferencija SIGURNOST 22 u organizaciji Visoke škole za sigurnost i suorganizaciji Swiss School of Business and Management Geneva te Francusko-hrvatske trgovinske i industrijske komore. Događaj se odvijao pod pokroviteljstvom tvrtki Eccos, Učka konzalting, GP Krk, Croatia osiguranje i Marsh. Konferencija je okupila velik broj visokih uzvanika te istaknutih stručnjaka na jednome mjestu stoga su u cilju razmjene praktičnih iskustava i primjera dobre prakse u različitim aspektima sigurnosnog prostora, istaknuti govornici iz akademske i stručne zajednice, uključujući respektabilan broj predstavnika industrijskih lidera, raspravljali o važnim aktualnim temama poput međunarodne i nacionalne sigurnosti uslijed recentnih geopolitičkih promjena, sigurnosti provedbe velikih građevinskih projekata, sigurnosti boravka turista u Hrvatskoj, poslovnoj i kibernetičkoj sigurnosti, suvremenim konceptima zaštite okoliša u ublažavanju i prilagodbi klimatskim promjenama itd.

Copyright: DOKU FILMS

Konferenciju je vodila Iva Šulentić, rado viđeno lice TV ekrana, a uvodnim je govorom konferenciju otvorio direktor Visoke škole za sigurnost dr. sc. Luka Leško, zaželjevši dobrodošlicu svim prisutnima i istaknuvši recentne dosege Škole po akviziciji od strane SSBM Geneva grupacije, uključujući i podudaranje termina konferencije s useljenjem na moderno uređeni Kampus pri čemu je Visoka škola za sigurnost dobila i svoj dom, kakav i priliči instituciji takve tradicije. Direktor Leško govor je zaključio nedavnim riječima uvaženog prof. dr. sc. Mirka Bilandžića, a koji je izrekao da je Visoka škola za sigurnost udarila temelje za postizanje liderske uloge u određenim područjima sigurnosnih studija, a njezina je kvaliteta sve prisutnija tema u stručnoj sigurnosnoj zajednici.

Copyright: DOKU FILMS

Uslijedilo je video obraćanje potpredsjednika Vlade i Ministra financija dr. sc. Zdravka Marića na temu financijske sigurnosti u jeku uvođenja eura i galopirajuće inflacije, pri čemu je iznio precizne podatke i određene datume koji su, po pitanju uvođenja eura, korisni za svakog građanina RH.

Na panel raspravi o sigurnosti provedbe velikih građevinskih projekata, koju je vodio generalni direktor Bina-Istra dr. sc. Dario Silić, sudjelovali su državni tajnik Tomislav Mihotić, direktor Strabaga Veljko Nižetić te direktor GP Krk Sanjin Purić. Državni tajnik istaknuo je realizirane i aktualne projekte pod okriljem države, a jedna od tema koja je sa sigurnosnog aspekta dominirala panelom, bila je problematika radne snage u graditeljskom sektoru. Čast nam je i zadovoljstvo čelnike graditeljskih lidera, poput gospode Nižetića i Purića, imati u Gospodarskom savjetu Visoke škole za sigurnost.

Potom je izlaganje o novom međunarodnom poretku izazvanom invazijom na Ukrajinu održao prof. dr. sc. Mirko Bilandžić i iznio promišljanja koja su svakako zanimala mnoge. Doc. dr. sc. Tonći Prodan i umirovljeni general pukovnik Mate Laušić (svojevremeno prvi čovjek osiguranja predsjednika dr. Franje Tuđmana) izložili su interesantnu i uvijek aktualnu tematiku sigurnosti boravka turista u Hrvatskoj, ukazavši empirijskim primjerima na prostor za moguća poboljšanja. Izlaganja trojice navedenih sigurnosnih stručnjaka dojmila su se brojnih sudionika stoga nam je čast da se radi o trojici vanjskih predavača Visoke škole za sigurnost.

Nadalje, mr. sc. Ivan Bilać govorio je o suradnji Europske komisije i Eccosa, tvrtke koja na natječaju za pružanje osiguranja Europskoj komisiji pobijedila globalne gigante poput G4S. Posebno nam je drago da u pozadini toga uspjeha stoji upravo hrvatska pamet, a što je dokaz da se u domeni sigurnosti možemo ravnopravno natjecati i na međunarodnoj sceni.

Panel naziva “Suvremeni koncepti zaštite okoliša u ublažavanju i prilagodbi klimatskim promjenama” vodila je Predstojnica katedre za zaštitu okoliša Visoke škole za sigurnost mr. sc. Tamara Tarnik, a na veoma zanimljivom panelu diskutirala je s Majom Jerman Vranić (Direktorica Odjela za zaštitu okoliša i održivi razvoj Ekonerga), Elvirom Horvatić Viduka (Stručna savjetnica Ekonerga) te Zoranom Kordićem, upraviteljem Zelene energetske zadruge.

Copyright: DOKU FILMS

Panel “Upravljanje rizicima: pokrića rizika u osiguranju” moderirala je Iva Rogović Lekić, direktorica Marsha, globalnog lidera u posredovanju u osiguranju i upravljanju rizicima. Rogović Lekić koja je ujedno članica Gospodarskog savjeta Visoke škole za sigurnost, na panel diskusiji ugostila je Roberta Vučkovića (član Uprave Croatia osiguranja) i Slavena Dobrića (COO, Allianz). Panel je dao odgovore na brojna pitanja koja zadaju brigu tvrtkama, ali i svakome pojedincu.

Konferencija je zaključena raspravom o poslovnoj i kibernetičkoj sigurnosti, koju je vodio predavač Visoke škole za sigurnost dr. sc. Darko Palačić, a koju su s praktičnog stajališta začinili Ratko Drča (direktor odjela Risk advisory u Deloitte Hrvatska), dr. sc. Dejan Čakija (direktor razvoja Eccosa) te Igor Pavleković (Cloud solution architect za CEE regiju i ekspert za sigurnost u Microsoftu). Panelisti su iznijeli konkretne savjete za poboljšanje sigurnosti tvrtki, ali i pojedinaca, primjerice uvođenjem multifaktorskog oblika autentifikacije.

Copyright: DOKU FILMS

Stručne rasprave i plodonosni networking najčešće su imali zajednički zaključak, da je ova konferencija jedna od uistinu rijetkih koja je okupila toliki broj eminentnih govornika iz različitih domena sigurnosti na jednome mjestu, a što je Visokoj školi za sigurnost (dio SSBM Geneva) vjetar u leđa za podizanje letvice na novom izdanju specijalizirane konferencije o sigurnosti.