hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE

Otvorena komunikacija za zdravo poslovanje

Naš Blog > Otvorena komunikacija za zdravo poslovanje
Nedostatak komunikacije na radnom mjestu dovodi do sigurnosnih pitanja

Bez obzira na profesiju, komunikacija zauzima centralno mjesto kako bismo osigurali čovjeku ugodna i efikasna radna mjesta, oslobođena od nepotrebnog stresa i ozljeda na radu. Bez pristupa relevantnim informacijama, posao se može činiti besmislenim i nevažnim. Slično tome, ako mjere sigurnosti i opreza te protokoli zaštite na radu nisu jasno iskomunicirani, dovodimo u opasnost samog radnika i njegova prava.

Zasigurno se i vama dogodilo da zbog zahtjevnih i preklapajućih vremenskih zahtjeva ugrožavate san, frustrirani ste ili pod nezdravim stresom koji reducira naše operativne sposobnosti. Često i naši obiteljski odnosi pate jer odnosimo probleme doma, a radnici koji obavljaju teže fizičke poslove pod većom su opasnošću od ozljeda. Važan je posao rukovoditelja da osigura otvorene komunikacijske kanale te resurse kako bi svi svoj posao obavljali sa što manje prepreka. Njegov ili njezin posao nadilazi granice konvencionalnih disciplina, i djeluje s jednim ciljem – da osigura osvješteno i sigurno radno okruženje, u čijem je centru sam čovjek i njegov boljitak.

Problemi i izazovi stoga se trebaju diskutirati kako se pojavljuju, prije nego što izrastu u teže rješive i ozbiljnije situacije. Zajednički je cilj da se uzmu u obzir različiti stavovi i razmotre alternativna rješenja. Kao takva, komunikacija se nebi trebala naglašavati isključivo u kriznim i neočekivanim situacijama – rizik treba konstantno biti razmatran i ublažavan, a razmjena informacija i različitih percepcija stalno održavana. Zdrava i efikasna komunikacija treba biti prisutna i prakticirana na svim razinama, te tako postaje dio kolektivnog ponašanja i kulture tvrtke. Isto tako, može postati bitnim faktorom pri privlačenju nove radne snage, kao i zadržavanju postojeće.

Pozitivno radno okruženje pridonosi blagostanju i produktivnosti svih uključenih u radne procese, te kao takvo bi trebalo biti prioritet poslodavaca. Obrazovanje na visokoj razini je prvi korak prema otpornijem, svjesnijem i sigurnijem društvu. Kroz naše programe osiguravamo spremnost i vještinu u traženju odgovora na kompleksne izazove današnjeg vremena, djelujući izvan okvira pojednih diciplina i promišljanja. Studiraj i istražuj danas, da bi mogao predvoditi sutra – sa nama!