hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE

Otvorenje izložbe ‘ZG POTRES. HALO 193’ u Muzeju grada Zagreba

Novosti > Otvorenje izložbe ‘ZG POTRES. HALO 193’ u Muzeju grada Zagreba

U Muzeju grada Zagreba se u četvrtak 27.10.2022. otvorila izložba ‘’ZG POTRES. HALO 193’’ nastala u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom grada Zagreba. Izložbu je svečano otvorio zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, a predstavio ju je zapovjednik JVP Zagreb i predavač pri Visokoj školi za sigurnost Siniša Jembrih.

Cilj izložbe je kroz različite audio, video materijale, svjedočanstva i fotografije vezane uz zagrebačke potrese 1880. te 2020. godine educirati građanstvo o potresima te kako reagirati tijekom i nakon istog, a sve s ciljem dizanja svijesti građana. Zanimljiva je činjenica da su usporedbom izvješća o stradalim zgradama i poginulim osobama iz 1880. te 2020. godine ona gotovo identična. Zgrade koje su stradale 1880. godine, stradale su i  2020. godine. Usporedbom ta dva potresa dobiveni su podaci važni za razumijevanje potresa, što ukazuje na to da živimo na seizmološki aktivnom području.

Dio izložbe čine osobni i javni predmeti sa zgrada te odjevni predmeti, a izložba je upotpunjena svjedočanstvima, pozivima vatrogasaca te različitim podacima kao što je 3D prikaz stradanja Zagreba. Na izložbi su prisustvovali i vatrogasci u odijelima kako bi prikazali količinu i težinu opreme koju nose na intervencijama. Program je namijenjen svim dobnim skupinama i kategorijama posjetitelja, što je omogućeno uporabom primjerenih muzejskih pomagala i legendi.

Neke od materijala s izložbe možete vidjeti u galeriji: