hrenVISOKA ŠKOLA ZA SIGURNOST (VSS)
en     en
PRIJAVA
hrenVISOKA ŠKOLA ZA SIGURNOST (VSS)
en     en
PRIJAVA

dr. sc. Luka Leško

dr. sc. Luka Leško, DBA

Dr. sc. Luka Leško, DBA (znanstveno zvanje: znanstveni suradnik; nastavno zvanje: predavač u polju sigurnosnih i obrambenih znanosti) s 29 godina stekao je znanstveni doktorat na Sveučilištu u Zagrebu, a potom i stručni doktorat poslovne administracije pri Swiss School of Business and Management Geneva s temom “Governance, work scope and budget for security and safety within the project management of the summer Olympic Games from Sydney 2000 to Tokyo 2021: Comparative analysis and future perspectives”.

Objavio je više desetaka znanstvenih članaka te knjigu „Sport i nacionalna sigurnost: Terorizam, špijunaža i korupcija u nogometu i ostalim sportovima“, koja je proglašena najboljom hrvatskom znanstvenom knjigom iz područja sigurnosti u 2020. godini te nominirana za nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena dostignuća koja predstavljaju iznimno i trajno značenje za Republiku Hrvatsku.

Direktor je Visoke škole za sigurnost (dio SSBM Geneva), gdje predaje na kolegijima Uvod u studije sigurnosti, Društvo i rizici, Zaštita od terorizma, Korporativna sigurnost. Pri Swiss School of Business and Management Geneva nositelj je kolegija Corporate security, a do sada je održavao predavanja na više fakulteta/visokih škola, poput Visoke policijske škole u Zagrebu, na kolegiju Taktika postupanja specijalnih i interventnih postrojbi u kriznim situacijama, zatim na Ratnoj školi “Ban Josip Jelačić” (najviša vojna škola u kojoj se osposobljavaju visoki časnici i državni službenici iz Republike Hrvatske i inozemstva za sudjelovanje u procesu donošenja strategijskih odluka u području obrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnoj i međunarodnoj razini) itd. Recenzirao je brojna znanstvena djela za hrvatske i međunarodne znanstvene/stručne časopise, a član je Uredničkog odbora međunarodnog časopisa Global Journal of Business and Integral Security.

Obnašao je dužnost direktora operative Odbora za sport Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016., najmasovnijega sportskog natjecanja održanog u RH, a potom vodio znanstveni odjel na razvoju jedne od deset najboljih svjetskih inovacija u području sporta, koju je prezentirao u Rio de Janeiru u sklopu Olimpijskih igara, a koju je razvila tvrtka iz Bostona, Massachusetts.

Usavršavao se, između ostaloga, pri Europskoj komisiji, UN Akademiji, Međunarodnoj olimpijskoj akademiji te Project Management Institutu odnosno Alfred State College of Technology New York, a temeljem stečenih znanja iz izrade projektnih aplikacija i projektnog menadžmenta, inicirao je i operativno predvodio izradu projektnog prijedloga međunarodnoga konzorcija, kojim je osigurano 2,3 milijuna kuna iz EU fondova za obrazovne svrhe.

Bivši je vrhunski sportaš, osam godina uzastopno reprezentativac Hrvatske u judu.

MATIČNI BROJ ZNANSTVENIKA: 380614

IZDVOJENA ZNANSTVENA/STRUČNA DJELA:

Furlić, J., Leško, L. (2021). Research and development trends in the field of defence: European defence fund. Global Journal of Business and Integral Security, 1(3), 1-10.

Leško, L. (2019). Analitičke tehnike primjenjive u sigurnosno-obavještajnim agencijama. Strategos: Znanstveni časopis hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman, 3(2), 7-35.

Bilandžić, M., Leško, L. (2019). Sport i nacionalna sigurnost: Terorizam, špijunaža i korupcija u nogometu i ostalim sportovima. Znanstvena knjiga/monografija. Zagreb: Despot infinitus.

Leško, L. (2019). Špijunaža i business intelligence u sportu. Poslovna izvrsnost, 13(1), 181-195.

Leško, L. (2018). Teroristički napadi na sportske objekte od 1970-ih do 2017. godine: od selektivne do masovne destrukcije. Polemos: časopis za interdisciplinarna istraživanja rata i mira, 21(2), 127-162.