hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE

Prof. Dario Silić s nobelovcem, prof. Edmund Phelps u Rimu, Italija

Novosti > Prof. Dario Silić s nobelovcem, prof. Edmund Phelps u Rimu, Italija

Profesor Visoke Škole za Sigurnost Dario Silić susreo se s profesorom Edmundom Strotherom Phelpsom tijekom njegovog posjeta SBS školi u Rimu, Italija. Novi sporazum o suradnji između SBS-a i SSBM Geneva službeno je najavljen pred visokim uzvanicima poput gospođe Marie Elisabette Alberti Casellati, predsjednice Senata Republike Italije.

Profesoru Dariju Siliću bila je čast predstavljati SSBM Geneva poslovnu školu i VSS te je imao priliku podijeliti svoje ideje s prof. Edmundom Phelpsom, dobitnikom Nobelove memorijalne nagrade za ekonomske znanosti 2006. godine. Profesor Phelps, američki ekonomist, direktor je Centra za kapitalizam i društvo Sveučilišta Colombia i autor mnogih objavljenih i nagrađivanih radova.

Njegovo demonstriranje stope štednje zlatnog pravila, koncepta povezanog s radom Johna von Neumanna, pokrenulo je val istraživanja o tome koliko bi nacija trebala trošiti na sadašnju potrošnju, a ne štedjeti i ulagati za buduće generacije. Njegovo najznačajnije djelo umetnulo je mikro-temelj: Jedan koji sadrži nesavršene informacije, nepotpuno znanje i očekivanja o plaćama i cijenama, kako bi se podržala makroekonomska teorija utvrđivanja zaposlenosti i dinamike cijena-plaća. To je dovelo do njegovog razvoja prirodne stope nezaposlenosti: njezino postojanje i mehanizam koji upravlja njezinom veličinom.

Prof. Dario Silić i drugi profesori SSBM Geneve uvelike koriste rezultate istraživanja prof. Phelpsa u predmetima Financijski menadžment i Korporativne financije, posebno u pogledu objašnjenja stopa nezaposlenosti u odnosu na ulaganja i društveno bogatstvo.

Phelps je stvorio novu nemonetarnu teoriju zapošljavanja u kojoj vrijednosti poslovne imovine pokreću prirodnu stopu. Teorija, koja je prvi put u potpunosti iznesena u njegovoj knjizi Structural Slamps (1994.), objašnjava pad Europe bez dezinflacije 1980-ih: porast stvarne svjetske kamatne stope, opadanje mogućnosti za nastavak tehnološkog sustizanja i rastuće društveno bogatstvo koje je Europa dodijelila socijalnim državama u nastajanju. Njegova knjiga, kao i kasniji radovi, tvrdili su da fluktuacija stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj proizlazi iz gomilanja bogatstva uz minimalna ulaganja.

Sredinom 1990-ih njegovo se istraživanje okrenulo onome što je nazvao ekonomskom uključenošću. Objavio je 1997. knjigu za širu javnost, Nagrađivanje rada o uzrocima i liječenju nezaposlenosti i niskih plaća među radnicima u nepovoljnom položaju.

Prof. Dario Silić inspiriran je “Path to the Good Life”, rad koji je predstavio prof. Phelpsa i sigurno će ga podijeliti sa studentima SSBM-a na Bachelor, MBA i DBA programima.