hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE

Profesor VSS-a Dario Silić susreo se je s profesorom Greggom L. Semenzom tijekom posjeta SBS školi u Rimu, Italija.

Novosti > Profesor VSS-a Dario Silić susreo se je s profesorom Greggom L. Semenzom tijekom posjeta SBS školi u Rimu, Italija.

Profesor VSS-a Dario Silić susreo se je s profesorom Greggom L. Semenzom tijekom posjeta SBS školi u Rimu, Italija, kada je službeno objavljen novi sporazum o suradnji između SBS-a i SSBM-a Geneva pred visokim uzvanicima uključujući gospođu Marie Elisabette Alberti Casellati, predsjednicu Senata Republike Italije. Profesor Dario Silić imao je čast predstavljati SSBM Genevu/VSS i pritom razgovarati s gospodinom Semenzom,“Nobelovcem za fiziologiju i medicinu 2019.”Nakon studija medicinske genetike na Sveučilištu Harvard, profesor Semenza nastavio je doktorski studij na Sveučilištu Pennsylvania u Philadelphiji, gdje je i doktorirao 1984. Nakon završetka specijalizacije iz pedijatrije, počeo je raditi na Sveučilištu Johns Hopkins u Baltimoreu, Maryland, gdje je i danas aktivan.

Dr. Gregg L. Semenza je profesor genetske medicine, pedijatrije, onkološke radijacije i znanosti  molekularne radijacije, biološke kemije, medicine i onkologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Johns Hopkins. Jedan od danas istaknutih istraživača molekularnih mehanizama regulacije kisika, dr. Semenza predvodio je u oblasti otkrivanja kako se stanice prilagođavaju promjenjivim razinama kisika. Najpoznatiji je po svom revolucionarnom otkriću proteina HIF-1 (faktor 1 koji izaziva hipoksiju), koji kontrolira promjene u ponašanju gena kao odgovor na promjene u dostupnosti kisika. Otkriće HIF-1 ima dalekosežne implikacije za razumijevanje i liječenje stanja, kao što su rak i ishemijska kardiovaskularna bolest, u kojima hipoksija igra važnu ulogu u patogenezi bolesti.

Važnost kisika shvaćana je stoljećima, ali dugo je bilo nepoznato kako se stanice prilagođavaju promjenama razine kisika. William Kaelin, Peter Ratcliffe i Gregg Semenza otkrili su kako stanice mogu osjetiti i prilagoditi se promjeni dostupnosti kisika. Tijekom 1990-ih identificirali su molekularni stroj koji regulira aktivnost gena kao odgovor na različite razine kisika. Otkrića mogu dovesti do novih tretmana anemije, raka i velikog broja drugih bolesti. VSS prof. Dario Šilić inspiriran je kratkom poviješću Exygena: 200-2022 a.d. koju je prof. Semenza predstavio i zasigurno će ju podijeliti sa studentima VSS-a.