hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE

RAZGOVOR S DEKANOM: PARTNERI VSS-A KAO DODANA VRIJEDNOST ZA NAŠE STUDENTE

Novosti > RAZGOVOR S DEKANOM: PARTNERI VSS-A KAO DODANA VRIJEDNOST ZA NAŠE STUDENTE

Veleučilište studija sigurnosti (dio grupacije SSBM Geneva) kontinuirano teži realizaciji akademskih i poslovnih ciljeva u suradnji s brojnim međunarodnim i domicilnim partnerima. U tu svrhu donosimo razgovor s dekanom dr. sc. Lukom Leškom, DBA, koji detaljno pojašnjava strukturu i ulogu partnera ekosustava VSS-a, u kontekstu dodane vrijednosti za naše studente.

Koliko je za visokoobrazovnu instituciju važna partnerska suradnja i koje se mogućnosti pritom otvaraju za studente?

Suradnja s kompatibilnim partnerima važna je za svaku visokoobrazovnu instituciju, a u smislu povezanosti s industrijom posebno je važna u kontekstu primjenjivih stručnih studija. Samostalno djelovanje neodrživo je u današnjem povezanom svijetu. Partnere VSS-a podijelio bih u dvije skupine: inozemne akademske institucije te industrijske partnere iz različitih domena, direktno ili posredno povezanih sa sigurnošću. Obje su nam kategorije jednako važne, što dokazuje ukupan broj ostvarenih partnerstava (tridesetak u svega nešto više od proteklih godinu dana), a taj se broj iz mjeseca u mjesec povećava. Ono što je u konačnici krucijalno, jest da takav otvoren pristup omogućava proširenje mogućnosti za studente, koji su temelj našega djelovanja. U tom kontekstu, studenti mogu:

  • provesti određeno vrijeme pri kompatibilnoj inozemnoj instituciji;
  • na zagrebačkom kampusu čuti zanimljiva predavanja inozemnih nastavnika koji nas posjete u kontekstu dolazne mobilnosti;
  • iz prve ruke čuti iskustva iz prakse, koja prenose gostujući predavači iz partnerskih tvrtki;
  • sudjelovati na brojnim neformalnim networking druženjima u organizaciji VSS-a, a na koja se redovito odazivaju i predstavnici partnerskih tvrtki;
  • raditi stručnu praksu i/ili se zaposliti u tvrtkama partnerima VSS-a, što je krajnji cilj truda uloženog u studiranje kompleksnih sigurnosnih tema.

S kojim tvrtkama surađujete i na koji način?

Partneri VSS-a su renomirane tvrtke, od kojih su neke i globalni lideri u određenim domenama. Primjerice, predsjednica Gospodarskog savjeta VSS-a je Iva Rogović Lekić, predsjednica Uprave Marsh Hrvatska, jedne od 130 podružnica najvećeg brokera u osiguranju i upravljanja rizicima na svijetu, dijela Marsh&McLennan Companies iz New Yorka. Predstavnici tvrtke Marsh Hrvatska stalni su dionici naših konferencija, Dana karijera i drugih događanja. Pritom nas Gospodarski savjet, sastavljen je od rukovodećih osoba industrijskih lidera, savjetuje o strateškim ciljevima te pomaže poboljšati veze s poslovnim svijetom. Navedene se aktivnosti odnose i na modernizaciju nastavnih procesa, usklađivanje studijskih programa s potrebama tržišta rada, omogućavanje znanja i vještina neophodnih u globaliziranoj ekonomiji, razvoj zajedničkih projekata i sl. Gospodarski savjet čine direktori tvrtki poput Deloitte Hrvatska, Strabag, INA, Croatia osiguranje, Emil Frey, GP KRK, kao i Ivan Ročić, direktor Securitasa Hrvatska, tvrtke koja je dio vodeće globalne sigurnosne korporacije Securitas AB.

Istaknuo bih i Eccos inženjering, tvrtku koja je na natječaju za pružanje osiguranja Europskoj komisiji pobijedila globalne gigante poput G4S, a koja se redovito uključuje u aktivnosti VSS-a. Brojni su tvrtke čiji su stručnjaci gostujući predavači na našim studijskim programima te redoviti izlagači na našim konferencijama i panel raspravama. Partnerski surađujemo i u polju cjeloživotnog obrazovanja, u aplikacijama za projekte različite naravi, a partnerske tvrtke rado ugošćuju naše studente i na terenskoj nastavi.

Još konkretnije, tu je naš partner Portus et Navem, ovlašten od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u ime Republike Hrvatske vršiti procjenu sigurnosti i donositi planove sigurnosti u hrvatskim pomorskim lukama, a koji periodično organizira terensku nastavu za studente smjera Zaštita osoba i imovine. Nadalje, Spegra se bavi izvođenjem specijalnih građevinskih radova, od poslova na zaštiti kulturne baštine do vrlo složenih inženjerskih sanacija. Neki od značajnijih projekata na kojima je Spegra sudjelovala su obnova Starog mosta u Mostaru, obnova Hvarskog kazališta, rekonstrukcija hidroelektrane Peruča, Knežev dvor u Dubrovniku, a aktivno je uključena i u projekte obnove potresom oštećenih zgrada u Zagrebu. Dekra Hrvatska provodi ispitivanja i certificiranja potrošačkih, industrijskih, informacijskih i komunikacijskih proizvoda, industrijske inspekcije u građevinarstvu, objektima, strojevima i infrastrukturi, pruža podršku u transformaciji sigurnosti na radnom mjestu itd. Ekonerg je vodeće hrvatsko konzalting društvo u području energetike i zaštite okoliša, koje djeluje više od 50 godina. Njihove usluge usmjerene su području energetike (uključujući nuklearnu energetiku) i zaštite okoliša u svim mijenama životnog vijeka elektroenergetskih objekata, industrijskih energana i kotlovnica, energetski intenzivnih industrijskih procesa te drugih energetskih, industrijskih i komunalnih uređaja i sustava. Surađujemo s velikim tvrtkama poput Cemexa, ING ATEST, kao i drugim specijaliziranim tvrtkama poput Orsus grupe, koja obavlja sve vrste stručnih usluga iz područja zaštite na radu, zaštite od požara, zaštite okoliša, tehničkih ispitivanja i energetskog certificiranja.

Na koji se način ostvaruje suradnja sa strukovnim udruženjima, poslovnim komorama i sl.?

Francusko-hrvatska trgovinska i industrijska komora bila je suorganizator naše specijalizirane stručne konferencije, a s preko 100 tvrtki koje povezuje pruža nam dodatne mogućnosti proširenja partnerstava. Gajimo dobru suradnju sa strukovnim udruženjima, javnim vatrogasnim postrojbama i primjerice Ministarstvom unutarnjih poslova, s kojim je sklopljen sporazum u cilju znanstveno-stručne potpore u podizanju kvalitete nastavnog rada i znanstvenog istraživanja, a suradnja se odvija razmjenom stručnih i znanstvenih informacija, organizacijom i realizacijom stručnih projekata, konferencija i drugih znanstveno-stručnih skupova te predavanja o temama od zajedničkog interesa. Po udjelu upisanih studenata iz sfere oružanih snaga, policije i vatrogastva, svake je godine vidljiv interes navedenih grupa zanimanja što ovo Veleučilište čini institucijom koja doprinosi jačanju kapaciteta djelatnika čije je zanimanje od značajnog državnog interesa, kao i gospodarskog interesa uvažavajući zakonske regulative primjerice u područjima zaštite na radu ili zaštite okoliša, a ovo je Veleučilište jedna od najistaknutijih obrazovnih institucija u Republici Hrvatskoj koja provodi studijske programe za takve skupine zanimanja.

S kojim ste međunarodnim akademskim institucijama ostvarili partnerstvo?

Swiss School of Business and Management Geneva (Švicarska), koja je lider naše grupacije, okuplja studente iz preko 130 država, najveća je privatna poslovna škola u Švicarskoj po broju studenata, svoje kampuse otvorila je u Genevi, Parizu, Myanmaru i Zagrebu, aktivno surađuje s renomiranim sveučilištima poput Sveučilišta u Rimu, a godine 2022. ostvarila je ACBSP akreditaciju, jednu od dvije najrelevantnije međunarodne akreditacije za poslovne škole. Studenti VSS-a imaju jedinstvenu priliku polaziti seminare/webinare grupacije SSBM te proširiti vidike i znanja u domeni menadžmenta, poslovanja, marketinga, business intelligencea itd.

Istaknuo bih i partnere poput VN Karazin Kharkiv National University (Ukrajina), Izmir Kavram Vocational School (Turska), University of Economics and Human Sciences in Warsaw (Poljska), Tehničko sveučilište Ostrava (Češka), Tehničko sveučilište Gabrovo (Bugarska), a trenutno smo u postupku finalizacije dogovora s više prestižnih sveučilišta sjeverne i zapadne Europe. U širem pedagoško-razvojnom smislu, dolazna i odlazna mobilnost studenata jedan je od glavnih fokusa u predstojećem razdoblju, držeći da studijski boravak u Madridu, Londonu, Parizu ili primjerice na drugom kontinentu za studenta donosi i važno životno znanje, a ne isključivo stručno znanje stečeno u predavaonama.

Zaključno, VSS kontinuirano radi na kvalitetnoj pripremi studenata za tržište rada, ali jednako tako im pomaže da na tom istom tržištu pronađu svoje mjesto.