hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE

SAŽETAK MÜNCHENSKOG IZVJEŠĆA O SIGURNOSTI 2023

Novosti > SAŽETAK MÜNCHENSKOG IZVJEŠĆA O SIGURNOSTI 2023
Munich Security Report 2023

Uz nazočnost brojnih visokih dužnosnika diljem svijeta, uključujući čelnike država i vlada, ministre obrane, ministre vanjskih poslova, kao i osobe iz akademske zajednice, gospodarstva i civilnog društva, od 17. do 19. veljače 2023. održana je 59. Münchenska sigurnosna konferencija, vodeći svjetski događaj iz domene sigurnosti koji za cilj ima raspravu o najvažnijim svjetskim sigurnosnim izazovima.

Očekivano, ruska agresija na Ukrajinu tematski je dominirala skupom, a istaknuto je kako navedeno predstavlja i napad na temeljna načela poretka nakon Drugog svjetskog rata. Međutim, pokušaj autoritarne vlasti da eliminira demokraciju kao suverenu nacionalnu državu nije jedini znak da se autokratski revizionizam intenzivira. Kineska prešutna potpora ruskom ratu odnosno njezin vojni položaj kako bi potvrdila vlastitu sferu utjecaja u istočnoj Aziji i sveobuhvatni napori da promiče autokratsku alternativu liberalnom međunarodnom poretku temeljenom na pravilima, utjelovljuju širi autokratski izazov. Na pitanje o glavnoj krivulji u današnjoj globalnoj politici, najistaknutija podjela među ispitanicima za utvrđivanje Münchenskog indeksa sigurnosti za 2023. jest ona između demokracija i diktatura.

S time povezana tematika ljudskih prava, također je bila jednom od žarišnih točaka konferencije, a istaknuto je da Kina, uz potporu Rusije, prednjači u širem autoritarnom odbijanju međunarodnih ljudskih prava i mehanizama izgrađenih za njihovu zaštitu. Zapadni promatrači smatraju da Kina nastoji osigurati da kolektivna prava, kako ih definira i podržava država, imaju prednost nad individualnim građanskim i političkim slobodama. Nadalje, globalne infrastrukture također su postale važnom točkom geopolitičkog nadmetanja. Demokratski i autokratski sustavi otvoreno se natječu u prožimanju fizičke i digitalne infrastrukture svojim vizijama upravljanja. U digitalnom području, Kina predvodi skupinu autokratskih država koje namjeravaju promicati tehno-autoritarnu viziju, dok se transatlantski partneri tek postupno približavaju zajedničkoj viziji otvorene digitalne infrastrukture.

Zdravlje i sigurnost hrane, kao i ulaganje u prevenciju klimatskih promjena, postali su jednim od ključnih polja suprotstavljenih narativa. Peking promiče vlastiti model razvojne suradnje, kao alternativu američkim i europskim modelima, koji naglašavaju važnost demokracije, dobrog upravljanja, slobodnih tržišta, odgovornosti i transparentnosti. Neke od temeljnih točaka bile su i nuklearni poredak te novi energetski poredak, koji sve više odražava geopolitička previranja, a na uštrb tržišne logike.

Zaključno, iako se svjetski čelnici razilaze u brojnim temama, mnogi smatraju da svijet ulazi u kritično desetljeće natjecanja za budući međunarodni poredak. Iako će 2022. biti zapamćena po pojačanom autokratskom revizionizmu, istovremeno je pokazala da se revizionistima može oduprijeti i da liberalne ideje imaju svoju budućnost. Izvanredna otpornost i odlučnost ukrajinskog naroda, kako je dokumentirano u Münchenskom sigurnosnom indeksu 2023. (Spotlight Ukraine), potaknula je međunarodnu potporu borbi njihove zemlje protiv agresora i usadila novi osjećaj svrhe u demokratske modele upravljanja.

Cjelovito Münchensko izvješće o sigurnosti možete pročitati OVDJE .