hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE

V.D. DEKANA DR. SC. DARIO SILIĆ SUDJELOVAO NA KONFERENCIJI TRANSFORMACIJA RIJEKE KAO GOST PREDAVAČ I PANELIST

Novosti > V.D. DEKANA DR. SC. DARIO SILIĆ SUDJELOVAO NA KONFERENCIJI TRANSFORMACIJA RIJEKE KAO GOST PREDAVAČ I PANELIST

Na konferenciji koja se održala krajem 2022. godine govorilo se o nadolazećim promjenama koje će se provesti u gradu Rijeci. Konferenciju je organizirao Novi list u suradnji s partnerima iz ACI-ja, BINA-e Istra, Hrvatskih cesta, HŽ Infrastrukture i Lučke uprave Rijeka. Događaju je nazočio Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, a kao gost predavač i panelist sudjelovao je v.d. dekana Visoke škole za sigurnost dr. sc. Dario Silić, i generalni direktor BINA ISTRA-e.

O trenutnom stanju radova na izgradnji druge cijevi kroz Učku, složenosti procesa i godini isporuke govorio je generalni direktor BINA-e Istra i v.d. dekana Visoke škole za sigurnost dr. sc. Dario Silić. Kako je objasnio, investicijski ciklus s timom ministra Butkovića započeli su još 2018. godine, kada su radili na stvaranju preduvjeta za drugu cijev vrijednu oko 200 milijuna eura.

U prosincu 2020. krenuli su s dionicom Vranja Učka u dužini od 1,9 kilometara, koja je spremna i trebala bi biti puštena u javnu uporabu 1. ožujka sljedeće godine; dakle skoro 2 kilometra preko vijadukta Drinščak. Ulaz u drugu cijev izbušen je s jedne i s druge strane još 2020. godine, a završetak bušenja očekuje se od lipnja do rujna sljedeće godine.

Imali smo malo problema s geologijom jer je potpuno drugačija od geologije postojećih cijevi tunela Učka. Bila su dva manja problema, jedan je bio loša kvaliteta materijala, glina i fliš pa smo napadali tekućim eksplozivom, tako da smo umjesto planiranih dvadesetak metara dnevno, zadnja dva mjeseca napredovali otprilike pet do šest metara,“ komentirao je v.d. dekana dr.sc. Dario Silić.

Sada smo opet naletjeli na stijenu, a dodatno imamo špilje, pukotine, kojih je bilo ukupno 42 u novoj cijevi. Do sada smo uveli i treću smjenu, radimo vikendom, dobili smo dodatnih mjesec dana, smanjili kašnjenja. Ako se sve poklopi, prvo proboj, a onda opremanje i puštanje u promet u lipnju 2024. godine”, ističe dr.sc. Dario Silić i dodaje da se od lipnja do kolovoza sljedeće godine očekuje probijanje.

Photo credits: Vedran Karuza; Izvor: Novi List