hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE

Zabavne i (ne)poznate činjenice iz svijeta Sigurnosti i Zaštite na Radu

Naš Blog > Zabavne i (ne)poznate činjenice iz svijeta Sigurnosti i Zaštite na Radu

Znaš li da…

  • Su zanimanja vezana za sigurnost i zaštitu na radu često interdisciplinarna po svojoj prirodi jer podrazumijevaju znanja iz psihologije, etike, radnog prava, ergonomike, zdravlja i drugih srodnih disciplina, te otvaraju brojne mogućnosti u internacionalnom kontekstu?
  • Internacionalna Organizacija Rada kao dio UN-a (International Labour Organisation) djeluje preko stotinu godina, te povezuje radnike, poslodavce i vlade 187 zemalja diljem svijeta? Kao takva donosi zajedničke standarde, provodi istraživanja, izrađuje publikacije i statistike kako bi osigurala minimalno prihvatljive uvjete za sva radna mjesta, u svim zemljama.
  • Prema statistikama ILO-a svakih 15 sekundi jedan čovjek umre radi ozljeda ili bolesti uzrokovanih lošim uvjetima na radnom mjestu? Neka od najrizičnijih zanimanja vezana su za poljoprivredu, ribarstvo, građevinsku industriju i rudarenje – stoga su ugroženije zemlje u razvoju koje se najviše bave djelatnostima primarnog sektora.
  • Je jedan od 17 ciljeva održivog razvoja poznatih i kao ‘Agenda 2030’ upravo ostvariti prihvatljive radne uvjete uz održivi ekonomski razvoj? Cilj broj 8 bavi se između ostalog provođenjem socijalnih politika, zapošljavanjem mladih, smanjenjem nejednakosti i povećanjem produktivnosti radnika.
  • Težnja ka održivosti izgleda da nikad nije bitnija budući da je postala jednom od najtraženijih vrijednosti pri odabiru proizvoda i usluga, te predmet javnih istupa i prosvjeda? Brojne su kompanije morale ponovno promisliti strategije svog poslovanja, poraditi na transparentnosti kad je riječ o socio-ekološkom utjecaju, pokazujući na taj način koorporativnu odgovornost.
  • Visoka Škola za Sigurnost u Zagrebu djeluje već preko 6 desetljeća te zasad broji ukupno 4 smjerova diplomskog studija koji su fokusirani na ljude, okoliš i sustave sigurnosti?
  • Se najčešće crvena i žuta boja zbog svojih psiholoških konotacija i upečatljivosti koriste kao boje upozorenja? Upravo su iz tog razloga često prisutne na prometnim znakovima, zaštitnoj opremi, vozilima hitnih službi i sl.
  • Je poznata konzultantska tvrtka McKinsey&Company kao rezultat svog istraživanja detektirala mentalno zdravlje kao primarni problem radnika tijekom Covid-19 krize? 
  • Su razina dopuštenog stresa, buke i adekvatnog osvjetljenja na radnom mjestu kategorije definirane zakonom?
  • Je jedna od najvećih odšteta ikad isplaćena radi povrede radničkih prava iznosila vrtoglavih 20.3 milijuna dolara radi onemogućavanja napredovanja ženskoj osobi u poslu kao vid spolne diskriminacije? Poznat je i slučaj sporazumne odštete u iznosu od 132.5 milijuna dolara grupi zaposlenika koji su dokazali sistematičnu i kontinuiranu nejednakost pri zapošljavanju, uspostavljanju radnog odnosa, tretiranju radnika i (ne)mogućnosti napredovanja na rasnoj osnovi. Izgleda da diskriminacija ne samo da je štetna za međuljudske odnose, opći napredak i reputaciju tvrtke, već može biti i vrlo skupa igra za nepoštenog poslodavca.
  • Je 21. ožujka Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije?
  • Je Njemačka još 2014. godine predstavila tzv. ‘antistresni’ zakon koji sprječava poslodavce da kontaktiraju svoje zaposlenike izvan radnog vremena? Ta je inicijativa zapravo krenula od pojedinačnih tvrtki nekoliko godina ranije – sve dok je i vlasti nisu prepoznale kao nužnom za zaštitu prava radnika, ali i povećanjem njihove produktivnosti dugoročno.
  • Su skandinavske zemlje lideru u provođenju četverodnevnog ili u nekom obliku skraćenog radnog tjedna kao oblika rada koji rezultira ne samo povećanom produktivnošću radnika, već i znatnim smanjenjem traženja bolovanja i slobodnih radnih dana? Prema podacima Eurostata, Hrvatska je pri vrhu kada je u pitanju duljina radnih sati (39,6 h/tjedan u odnosu na europski prosjek od 37.1)
  • U Varaždinu postoji Muzej hrvatskog vatrogastva i upad je besplatan? Upravo je tamo 1864. godine osnovan Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor.
  • Profesionalno vatrogastvo kao organizirano zanimanje datira još iz antičkog Rima?