hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE

Intervju s dekanom: Zapošljivost, reputacija institucije i specijaliziranost programa najvažniji su faktori odabira studija

U smiraj akademske godine pričali smo s dekanom Veleučilišta studija sigurnosti (dio SSBM Geneva) dr. sc. Lukom Leškom, DBA, koji je isticanjem najvažnijih momenata rezimirao dosadašnje aktivnosti VSS-a.

Možete li, u najkraćim crtama, približiti Veleučilište studija sigurnosti široj javnosti?

Veleučilište studija sigurnosti, kao programski sIjednik svojih institucija prethodnica, obrazuje sigurnosne stručnjake već više od 60 godina. Danas je regionalni lider u obrazovanju za zanimanja koja su i zakonski neophodna u brojnim državnim i privatnim radnim okruženjima (stručnjaci u području zaštite na radu, zaštite od požara, zaštite okoliša te zaštite osoba i imovine). Po udjelu upisanih studenata iz sfere vojske, policije, civilne zaštite ili vatrogastva, svake je godine vidljiv interes navedene grupe zanimanja što VSS čini institucijom koja doprinosi jačanju kapaciteta djelatnika čije je zanimanje od značajnog državnog interesa. Danas je VSS dio grupacije Swiss School of Business and Management Geneva, prestižne švicarske poslovne škole sa studentima iz preko 145 država svijeta koja je u Washingtonu primila jednu od najprestižnijih međunarodnih akreditacija poslovnih škola. Ulazak u SSBM grupaciju značajan je vjetar u leđa za VSS, u strateškom, akademskom i poslovnom smislu. To se očituje ponajprije u području kvalitete, ali i marketinga, čemu svjedoči sve veći interes maturanata za studij sigurnosti. Izvješće o mnijenju (potencijalnih) studenata Keystone Grupe za 2024. godinu kaže da su mladim osobama pri odabiru studija najvažniji faktori zapošljivosti, reputacije institucije i uže specijaliziranost odabranih programa. Upravo su navedeni čimbenici snaga VSS-a: zapošljivost preko 90%, liderska reputacija u području studija sigurnosti odnosno vrlo specifični studijski programi.

Koje biste aktivnosti u vremenu iza nas istaknuli posebno važnima u smislu strateškog razvoja institucije? Što bi trebali znati svi oni koji razmatraju studij pri VSS-u?

Odgovor na ovo pitanje razložio bih na više segmenata. Prije svega, ove smo akademske godine po prvi puta promovirali svoje magistre, otkako smo postali veleučilištem. U smislu gospodarskog razvoja, uz sklopljene sporazume o suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, Hrvatskom gorskom službom spašavanja, sklopili smo i sporazume s preko 20 partnera iz industrije poput Eccos inženjeringa, Hrvatskih cesta, Securitas Hrvatska, Dekra Hrvatska, Cemexa, Francusko-hrvatske trgovinske i industrijske komore. Usto, formalizirali smo suradnju i s brojnim inozemnim fakultetima poput primjerice Universidad Isabel I iz Španjolske, VN Karazin Kharkiv National University iz Ukrajine, University of Economics and Human Sciences u Varšavi, University of Latvia, National Defence College “G. S. Rakovski” iz Bugarske, European University Cyprus, Modern College of Business and Science iz Omana itd. Veleučilište studija sigurnosti potpisalo je i sporazum o suradnji s Ureka Global Innovation Hub sa sjedištem u Dubaiju (UAE), neprofitnom međunarodnom organizacijom posvećenom korištenju transformativne moći inovacija u različitim sektorima, uključujući vladine subjekte, korporacije, start-upove, sveučilišta i pojedince. Kako je VSS predan kontinuiranom pružanju obrazovne izvrsnosti i stručnosti u području integralne i korporativne sigurnosti, ovim sporazumom studentima i nastavnicima VSS-a otvara se jedinstvena mogućnost sudjelovanja u međunarodnom programu razmjene na jednoj od lokacija UGIH-a. Također, u tome kontekstu, otvara se mogućnost prakse i stažiranja studenata VSS-a Dubaiju, Melbourneu, New Yorku, Los Angelesu, Sao Paulu, Londonu, Rimu, Berlinu, Johannesburgu, Šangaju, Singapuru i Kuala Lumpuru. U akademskoj godini na odmaku postali smo i članom Europske mreže za obrazovanje u području sigurnosti i zdravlja na radu (The European Network Education and Training in Occupational Safety and Health), koja broji članske institucije iz 43 države svijeta (4 kontinenata), poput US National Safety Council i The National Institute for Occupational Safety and Health iz Sjedinjenih Američkih Država, korejske Occupational Safety & Health Agency, britanski The Health and Safety Executive, Swiss National Accident Insurance Fund itd.

Kakva je društvena uloga VSS-a i njegovih dionika? Kakva je struktura predavača?

Veleučilište studija sigurnosti ove je godine primilo prestižnu nagradu za ostvarena značajna postignuća u zaštiti života i zdravlja radnika na radu, kao i za unapređenje sustava zaštite na radu. Ovo priznanje dodijelilo je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, čime je potvrđeno izvanredno zalaganje institucije za poboljšanje radnih uvjeta i sigurnosti zaposlenika. Pritom je istaknuto kako nagrada predstavlja rezultat predanog rada i kontinuiranih napora Veleučilišta studija sigurnosti u promicanju kulture sigurnosti na radu te brige za zdravlje radnika. Kroz implementaciju inovativnih pristupa i sustava, Veleučilište je postalo predvodnik u području zaštite na radu, ističući se kao primjer izvrsnosti u ovoj važnoj domeni. Ne treba smetnuti kako je dio naših nastavnika također primio strukovne nagrade za individualan doprinos u području sigurnosti, poput dr. sc. Darka Palačića, prof. dr. sc. Mirka Bilandžića, doc. dr. sc. Tonćija Prodana, generala Mate Laušića itd. I naši su studenti također društveno aktivni, kroz vatrogasne zajednice, Crveni križ, brojne nacionalne i lokalne inicijative. U širem društvenom smislu, ostvarili smo suradnju i sa SOS Dječjim selom Hrvatska kako bismo omogućili studij onima koji uistinu trenutno nisu u mogućnosti priuštiti si ga, a posjeduju želju i volju. Usto je dodijeljen i velik broj stipendija, od osoba čije su kuće pogođene potresom od prije par godina, pa sve do danas kada kontinuirano raspisujemo natječaje za stipendije.

Nastavni kadar obuhvaća brojna javno poznata imena iz područja sigurnosti. Uz već spomenuta, primjerice, Mladen Vinković bio je voditelj hrvatskog tima u operaciji spašavanja nakon potresa u Turskoj, a nakon čega je studentima prenio zorna profesionalna, ali i potresna svjedočanstva. General, magistar Mate Laušić, nekadašnji šef osiguranja prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, neiscrpan je izvor informacija stečenih iz prve ruke. Doc. dr. sc. Pavle Kalinić dobro je poznat bivši pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba i svakako osoba prepuna operativnog iskustva. Također, posjetili su nas brojni gostujući predavači, neki i iz renomiranih međunarodnih institucija poput Ujedinjenih naroda ili pak službenica za politiku u odjelu za čisti zrak i urbanu politiku u Općoj upravi za okoliš Europske komisije.

Nastavnici VSS-a kontinuirano publiciraju i sudjeluju na znanstveno-stručnim konferencijama. Biste li istaknuli neka održana događanja?

Na poseban poziv organizatora, predstavnici Veleučilišta studija sigurnosti sudjelovali su na vodećoj konferenciji u vojnoj industriji NCT Europe & PRO Challenge. NCT Consultants, globalna grupacija tvrtki, organizira ovu konferenciju s ciljem podrške američkim, europskim i koalicijskim vojnim misijama u suprotstavljanju prijetnjama oružja za masovno uništenje. Grupacija je poznata po organizaciji stručnih događaja koji pridonose obuci i spremnosti agencija diljem svijeta. Glavne aktivnosti uključuju godišnje smotre u Europi, SAD-u, Južnoj Americi, azijsko-pacifičkoj regiji i na Bliskom istoku. U sklopu svoga posla, naši nastavnici redovito objavljuju znanstvena i stručna djela, nerijetko u prestižnim znanstvenim časopisima. Primjerice, naša Predstojnica katedre za zaštitu okoliša dr. sc. Mirsada Ćehić u ovoj je godini objavila više radova u časopisima s respektabilnim impact factorom, a na svečanoj dodjeli nagrada Instituta Ruđer Bošković za najbolje znanstvene radove i poseban doprinos popularizaciji znanosti, dodijeljena joj je nagrada u kategoriji najboljih znanstvenih radova. Veleučilište studija sigurnosti sudjelovalo je i kao suorganizator 19. izdanja Međunarodne konferencije “Management and Safety” gdje je glavni organizator bilo Europsko udruženje inženjera sigurnosti, a u listopadu će VSS biti glavni organizator specijalizirane konferencije SIGURNOST 24, s brojnim visokim uzvanicima.

Što biste poručili potencijalnim novim studentima? Zašto studirati sigurnosti na VSS-u?

VSS je vrlo specijaliziran i teži izvrsnosti poučavanja u turbulentnom i vrlo promjenjivom području sigurnosti. Ruska agresija na Ukrajinu, dugogodišnji te iznova eskaliran sukob Izraela i Palestine, problematika Huta na Crvenome moru, sigurnost okoliša na globalnoj razini, gospodarska sigurnost, zaštita na radu, korupcija, migracije uključivo integraciju stranih radnika, džihadistički terorizam ili primjerice (ne)sigurnost kibernetičkog prostora, samo su neki od elemenata o kojima valja diskutirati u kontekstu sigurnosnih izazova, a koji se ne dotiču isključivo sigurnosti određene lokacije ili nacionalne sigurnosti, već postaju problemom međunarodne sigurnosti. Sve su to dokazi konstantnog usložavanja ove domene, a proučavanje je svakako prvi korak u očuvanju kolektivne sigurnosne kulture. Pritom se posebno ponosimo vrsnim nastavnim kadrom, bogatog akademskog, ali i praktičnog iskustva. Također, u godini na odmaku promovirali smo određen broj mladih predavača, od kojih su neki stekli magisterije upravo pri VSS-u.

VSS konstantno teži podizanju kvalitete studiranja, uz korištenje suvremene digitalne tehnologije. Nadalje, predsjednica Gospodarskog savjeta VSS-a je Iva Rogović Lekić, predsjednica Uprave Marsh Hrvatska, jedne od 130 podružnica najvećeg brokera u osiguranju i upravljanja rizicima na svijetu, dijela Marsh&McLennan Companies iz New Yorka. Gospodarski savjet čine i direktori tvrtki poput Deloitte Hrvatska, Strabag, INA, Croatia osiguranje, Emil Frey, GP KRK, Securitas Hrvatska, tvrtke koja je dio vodeće globalne sigurnosne korporacije Securitas AB. To nas tijelo savjetuje po pitanju potreba tržišta rada, šalje svoje eksperte koji održavaju gostujuća praktična predavanja, a tradicionalno na našim Danima karijera predstavnici partnerskih tvrtki prezentiraju mogućnosti zapošljavanja za naše studente i alumne. Brojni su već svijetli primjeri zapošljavanja naših aktivnih studenata u respektabilnim tvrtkama, čime dokazujemo da nam nije cilj isključivo pripremiti ih za tržište rada, nego i pomoći da se na tome tržištu i izgrade. Na našem modernom novouređenom kampusu, ali nerijetko i na drugim lokacijama, organiziramo neformalna networking druženja studenata i nastavnika po uzoru na zapadnjački model integracije jednog obrazovnog ekosustava.

Uz tradicionalno atraktivan stručni prijediplomski i stručni diplomski studij sigurnosti, valja istaknuti kako smo proširili svoje programe sljedećima:

 • Mini MBA program Upravljanje sigurnošću (u eri umjetne inteligencije)
 • Mini MBA program Menadžerske kompetencije u području sigurnosti
 • Certificirani projektni menadžer
 • Certificirani stručnjak zaštite okoliša
 • Edukacija za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma
 • Andragogija
 • OTHM Level 5 Diploma in Health and Social Care Management
 • OTHM Level 5 Diploma in Information Technology
 • OTHM Level 5 Diploma in Law
 • OTHM Level 5 Diploma in Logistics and Supply Chain Management
 • OTHM Level 5 Extended Diploma in Accounting and Business
 • OTHM Level 6 Certificate in Occupational Health and Safety
 • OTHM Level 6 Diploma in Occupational Health and Safety
 • OTHM Level 7 Diploma in Occupational Health and Safety Management

Zaključno, Veleučilište studija sigurnosti u novu će akademsku godinu ući još ambicioznijim koracima, u cilju postajanja međunarodnim centrom izvrsnosti u poučavanju stručnjaka iz širokog spektra sigurnosnih domena.