hrVISOKA ŠKOLA ZA SIGURNOST (VSS)
en     en
PRIJAVA
hrVISOKA ŠKOLA ZA SIGURNOST (VSS)
en     en
PRIJAVA
Prijediplomski studij

Stručni Prijediplomski Studij Sigurnosti

O studiju

Stručni prijediplomski studij sigurnosti je jedinstveni prvostupnički program koji vam nudi priliku za studiranje u području integralne i korporativne sigurnosti. Nakon trogodišnjeg stručnog studija sigurnosti student je prema vrsti poslova osposobljen za samostalno vođenje poslova zaštite na radu u statusu stručnjaka zaštite na radu ili poslova zaštite od požara u pravnim i stručnim službama radi obavljanja stalnog vatrogasnog dežurstva i provođenja preventivne zaštite od požara. 

Nakon završetka trogodišnjeg studija (6 semestara) stječe se 180 ECTS bodova što je prva razina bolonjskog visokog obrazovanja i stručni naziv: prvostupnik/ca (baccalaureus/a) inženjer/ka sigurnosti i zaštite s kraticom bacc. ing. sec.

Stručni studij završava izradom završnog rada. Studentima koji završe studij izdaje se diploma i suplement – dopunska isprava o studiju na hrvatskom i engleskom jeziku s podatcima o studentu, stečenom nazivu, stupnju kvalifikacije, načinu studiranja, uspjehu na studiju i stečenim kompetencijama.

Naš stručni studij sigurnosti je kompatibilan s vašim profesionalnim životom. Kroz naše osnovne kolegije pridajemo veliku važnost praktičnoj relevantnosti i izravnoj primjenjivosti.

Studij je izvanredni, a nastava se izvodi izvan radnog vremena po redovitom programu i akademskom kalendaru koji obuhvaća 30 tjedana nastave godišnje, ljetne i zimske praznike te redovite i izvanredne ispitne rokove.

Sva predavanja slijede visoke standarde, a VSS ih izvodi u najsuvremenijim tehnološkim uvjetima. Naši će vas profesori držati angažiranim, motiviranim i pružati visokokvalitetno nastavno iskustvo kako bi vam pomogli u profesionalnom razvoju i napretku vaše karijere.

Metodika nastave

Sadržaji programa pokrivaju širok spektar relevantnih tema vezanih uz sigurnost. Tijekom studija dobit ćete pristup produktivnim projektima temeljenim na praksi i naučit ćete kako primijeniti kurikulum izravno u stvarne situacije.

Programski kurikulum

Stručni prijediplomski studij sigurnosti je trogodišnji program koji se sastoji od temeljnih kolegija.  Program se u potpunosti izvodi na kampusu. Programski kurikulum se nalazi OVDJE.

Brošura

Molimo kliknite OVDJE da biste preuzeli brošuru.

Upisi u tijeku

Prijavite se za studij u akademskoj godini 2022/2023.

Visoka škola za sigurnost objaviti će ljestvicu poretka pristupnika i odrediti pristupnike koji su stekli pravo upisa. Pristupnici koji su stekli pravo upisa bit će o tome obaviješteni pisanim putem. Kandidat ima pravo prigovora na ispravnost provedbe koji se podnosi Povjerenstvu u roku od 24 sata od objavljivanja liste redoslijeda na oglasnoj ploči Visoke škole.

Natječaj za upis na Stručni prijediplomski studij sigurnosti u akademskoj godini 2022./2023. možete pronaći OVDJE.

Program je osmišljen kako bi se educirali i pripremili za tržište rada te postali stručnjak u području sigurnosti. Program će vam pružiti i najnovija znanja na upravljačkoj i voditeljskoj razini.

Općenito ovaj program donosi sljedeće aspekte vašem razvoju karijere:

 • Ojačajte svoje tehničke i voditeljske vještine
 • Izgradite trajne veze i moćnu mrežu poslovnih profesionalaca
 • Pružiti praktičnu orijentaciju teorijskim osnovama
 • Steknite cjelovito i strateško razumijevanje o sigurnosti
 • Primijeniti inovativno i kreativno razmišljanje
 • Otkrijte najnovije tehničke i industrijske trendove
 • Steknite novi način razmišljanja

Mogućnosti za karijeru

Zanimanje stručnjaka sigurnosti je perspektivno. Zakonom o zaštiti na radu poslodavci su dužni zaposliti stručnjaka zaštite na radu, ako zapošljavaju više od 50 radnika.

Ovisno o procjeni opasnosti od požara i eksplozije, postoje slični zahtjevi za zapošljavanje stručnjaka zaštite od požara. Stručnjaci sigurnosti zapošljavaju se i u trgovačkim društvima za osiguranje i reosiguranje, zaštitarskim društvima, državnoj upravi, Državnom inspektoratu, Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu obrane, na poslovima tjelesne i tehničke zaštite, civilne zaštite, vatrogasnim postrojbama, trgovačkim društvima koja nude robu i usluge za zaštitu osoba i imovine itd.

Kompetencija i Osposobljenost

Nakon trogodišnjeg stručnog studija sigurnosti student je prema vrsti poslova osposobljen za samostalno vođenje poslova zaštite na radu u statusu stručnjaka sigurnosti.

U odnosu na složenost poslova stručnjaka sigurnosti koji završe trogodišnji studij i ostvare 180 ECTS bodova, određeni su poslovi koji obuhvaćaju:
– izradu različitih normativa potrebnih za siguran rad
– izradu terminskih planova i programa na osnovi procjene rizika
– raspoređivanje poslova izvršiteljima i provjeru izvršavanja
– provjeru kvalitete izvršenih operacija
– identifikaciju mogućih opasnosti za sigurnost na radu i uvođenje sigurnosnih sredstava i postupaka
– srodne poslove
– nadgled drugih suradnika.

Za rad u nastavi u statusu strukovnog učitelja zaštite na radu ili zaštite od požara, za što je predviđeno 180 ECTS bodova, određeni su poslovi koji obuhvaćaju:
– planiranje odgojno-obrazovnih sadržaja za praktično poučavanje
–  izradu izvedbenog plana i programa praktičnog poučavanja
–  pripremu praktičnog poučavanja na temelju izvedbenih planova i programa
–  provjeru i ocjenjivanje postignutih praktičnih znanja i vještina učenika
–  vođenje razredne evidencije i administracije
–  srodne poslove
–  nadgled ostalih suradnika.

Vrhunsko znanje

Dubinsko znanje o najnovijim temama iz integralne i korporativne sigurnosti.

Globalna Perspektiva

Dobit ćete cjelovito i strateško razumijevanje iz područja sigurnosti.

Fleksibilnost

Ovaj studij vam pruža fleksibilnu strukturu studija te je kompatibilan s vašim profesionalnim životom.

Svjedočanstva studenata

 • Predivno iskustvo, sa odličnim i stručnim profesorima te odličnim predavdanjima. Preporučio bih svima.

  Siniša Maletić
 • Želja za znanjem i kvalitetnom radu u budućoj struci.

  Lorena Majetić
 • Izuzetno sam zadovoljan kompetencijim predavača, prenesenim iskustvom i primjerima iz realnih situacija, te načinom prezentacije nastavnog materijala.

  Neven Pijanović
 • Profesori i samo studiranje je ispunilo sva moja očekivanja. VSS je uvijek u koraku sa modernim . Zato svako znanje koje dobijemo tome prinosi se. Moderno i stručno!
  Matija Tišljar
Zašto VSS

Uz našu pomoć ojačat ćete svoju stratešku viziju, učinkovitost i vodstvo za upravljanje sigurnošću.

Newsletter

Ostanite u kontaktu s VSS-om kako biste primali naše obrazovne ponude i promocije.

Slanjem pristajete na primanje e-pošte od VSS-a.