hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVA
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVA

Katedra za opću sigurnost

U okviru Katedre za opću sigurnost studenti svladavaju osnovne postulate, teorijska i praktična znanja iz šireg područja sigurnosti, kao preduvjet za razumijevanje i kritičko promišljanje tematike specijaliziranih predmeta iz domene sigurnosti i zaštite tijekom nastavka studija.

Specifični kolegiji ove katedre na preddiplomskom stručnom studiju sigurnosti su: Uvod u projektni menadžment u sigurnosti, Uvod u studije sigurnosti, Uvod u krizno komuniciranje.

Specifični kolegiji ove katedre na specijalističkom diplomskom stručnom studiju sigurnosti su: Društvo i rizici, Međunarodno i europsko pravo sigurnosti, Sigurnost informacijskih sustava, Alarmni sustavi, Rukovođenje u zaštiti od katastrofa.

 

Predstojnik katedre:

Dr. sc. Luka Leško

Dr. sc. Luka Leško (znanstveno zvanje: znanstveni suradnik; nastavno zvanje: predavač u polju sigurnosnih i obrambenih znanosti) doktorirao je s 29 godina, objavio više desetaka znanstvenih članaka te knjigu „Sport i nacionalna sigurnost: Terorizam, špijunaža i korupcija u nogometu i ostalim sportovima“, koja je proglašena najboljom hrvatskom znanstvenom knjigom iz područja sigurnosti u 2020. godini te nominirana za nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena dostignuća koja predstavljaju iznimno i trajno značenje za Republiku Hrvatsku.

Direktor je Visoke škole za sigurnost (dio SSBM Geneva), gdje predaje na kolegijima Uvod u studije sigurnosti, Društvo i rizici, Zaštita od terorizma, Korporativna sigurnost. Pri Swiss School of Business and Management Geneva nositelj je kolegija Corporate security, a do sada je održavao predavanja na više fakulteta/visokih škola, poput Visoke policijske škole u Zagrebu, na kolegiju Taktika postupanja specijalnih i interventnih postrojbi u kriznim situacijama, zatim na Ratnoj školi “Ban Josip Jelačić” (najviša vojna škola u kojoj se osposobljavaju visoki časnici i državni službenici iz Republike Hrvatske i inozemstva za sudjelovanje u procesu donošenja strategijskih odluka u području obrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnoj i međunarodnoj razini) itd. Recenzirao je brojna znanstvena djela za hrvatske i međunarodne znanstvene/stručne časopise, a član je Uredničkog odbora međunarodnog časopisa Global Journal of Business and Integral Security.

Obnašao je dužnost direktora operative Odbora za sport Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016., najmasovnijega sportskog natjecanja održanog u RH, a potom vodio znanstveni odjel na razvoju jedne od deset najboljih svjetskih inovacija u području sporta, koju je prezentirao u Rio de Janeiru u sklopu Olimpijskih igara, a koju je razvila tvrtka iz Bostona, Massachusetts.

Usavršavao se, između ostaloga, pri Europskoj komisiji, UN Akademiji, Međunarodnoj olimpijskoj akademiji te Project Management Institutu odnosno Alfred State College of Technology New York, a temeljem stečenih znanja iz izrade projektnih aplikacija i projektnog menadžmenta, inicirao je i operativno predvodio izradu projektnog prijedloga međunarodnoga konzorcija, kojim je osigurano 2,3 milijuna kuna iz EU fondova za obrazovne svrhe.

Newsletter

Ostanite u kontaktu s VSS-om kako biste primali naše obrazovne ponude i promocije.

Slanjem pristajete na primanje e-pošte od VSS-a.