hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE

DR. SC. LUKA LEŠKO NOVOIZABRANI DEKAN VSS-a

Novosti > DR. SC. LUKA LEŠKO NOVOIZABRANI DEKAN VSS-a

Sukladno novom Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, Visoka škola za sigurnost postaje veleučilištem – Veleučilište studija sigurnosti (VSS). U jeku pozitivnih promjena akvizicijom od strane SSBM Geneva te potpunom revitalizacijom, nedavnim preseljenjem na novouređeni Kampus kao jednom od najvećih investicija u području visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, novim nazivima titula diplomiranih studenata (prvostupnik inženjer sigurnosti i zaštite; magistar inženjer sigurnosti i zaštite), VSS je izabrao i novog Dekana, dr. sc. Luku Leška, DBA. U nastavku donosimo intervju s novim Dekanom.

Nakon obnašanja uloge Direktora VSS-a povjerena Vam je i uloga Dekana, s tek napunjene 34 godine moguće i najmlađeg Dekana visokoobrazovne institucije u Hrvatskoj. Je li to prirodan slijed? Kako gledate na novu funkciju?

Prije svega, zahvaljujem Upravi i svim kolegama na dosadašnjoj suradnji te jednoglasnoj podršci. Tijekom obavljanja dužnosti Direktora bio sam aktivno uključen u sveobuhvatnu revitalizaciju institucije, na strateškoj, ali i operativnoj razini te sa svojim timom u kratkome roku ostvario brojne složene ciljeve. Stoga nastojim vjerovati kako je moj doprinos na toj poziciji, uz istovremeno ispunjavanje propisanih akademskih kriterija, potakao Upravu da podrži moju kandidaturu za ovu odgovornu funkciju. Držim da posjedujem motivaciju, znanja, vještine i energiju za rukovođenje Veleučilištem studija sigurnosti, svjestan novih izazova.

Sa svega 29 godina stekli ste znanstveni doktorat na Sveučilištu u Zagrebu kao najbolji doktorand fakulteta u generaciji, a potom i doktorat poslovne struke pri SSBM Geneva te se kontinuirano usavršavali pri prestižnim međunarodnim institucijama. Ovo Vam nije prva rukovodeća uloga, a sve to uz zapaženu sportsku karijeru, 8 godina uzastopno kao član judo reprezentacije, 12 puta prvak države te 3 puta najbolji hrvatski judaš godine u više dobnih kategorija. Recite nam nešto više o tome.

Ozbiljan dio moga života obilježio je vrhunski sport. Sada s odmakom smatram kako je to bilo uspješno, ali i dugoročno korisno. Sudjelovao sam na dva Svjetska prvenstva do 20 godina, Svjetskom vojnom prvenstvu, 10 Europskih prvenstava, Europskom olimpijskom festivalu mladih, Univerzijadi itd., a u konkurenciji seniora nastupao u teškoj kategoriji do 100 kilograma. Najveće uspjehe postigao sam uz vodstvo trenera Nikole Bućana. Sportaši su karakterno nerijetko na cijeni kao poželjni djelatnici, organizirani, disciplinirani, otporniji na stres, a prepreke shvaćaju kao prirodan put do ostvarenja ciljeva. Uz određena odricanja, uspio sam doktorirati prilično rano, a imao prilike produbiti znanja pri Europskoj komisiji, UN Akademiji, Međunarodnoj olimpijskoj akademiji te Project Management Institutu odnosno Alfred State College of Technology New York. Od dosadašnjih rukovodećih uloga tijekom kojih sam stekao određena iskustva, prije svega u radu s ljudima, istaknuo bih dužnost direktora operative Odbora za sport Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016., najmasovnijega sportskog natjecanja održanog u RH, a potom voditelja znanstvenog odjela na razvoju jedne od deset najboljih svjetskih inovacija u području sporta, koju sam imao čast prezentirati u Rio de Janeiru u sklopu Olimpijskih igara, a koju je razvila tvrtka iz Bostona, Massachusetts. Međutim, držim da su šarolika iskustva stečena posjetom oko 60-ak država svijeta, gotovo jednako vrijedna gore spomenutom, a poučila su me stvarima koje se u knjigama ne mogu iščitati niti između redova.

Tijekom toga razdoblja sakupili ste i zanimljiv znanstveni opus, a izabrani ste u nastavno zvanje u polju sigurnosnih i obrambenih znanosti. Član ste Uredničkog odbora međunarodnog časopisa Global Journal of Business and Integral Security, a Vaša je knjiga proglašena domaćom znanstvenom knjigom godine iz područja sigurnosti. Otkuda interes za tematikom sigurnosti? Biste li neka vlastita znanstvena/stručna djela posebno preporučili?

Interes za sigurnošću (u akademskom i praktičnom smislu) javio se na jednom velikom projektu, kada sam imao prilike surađivati s kolegama poput generala Mate Laušića, doc. dr. sc. Tonćija Prodana, Joška Morića, a posebno prof. dr. sc. Mirka Bilandžića s kojim sam u suautorstvu publicirao spomenutu nagrađenu knjigu „Sport i nacionalna sigurnost: Terorizam, špijunaža i korupcija u nogometu i ostalim sportovima“, koja je nominirana i za nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena dostignuća koja predstavljaju iznimno i trajno značenje za Republiku Hrvatsku. U znanstveno-stručnom smislu posljednjih se godina bavim uglavnom tematikom obrambenog područja, sigurnošću masovnih manifestacija te obavještajnom domenom. U tom kontekstu, zainteresiranima bih preporučio sljedeća djela: Analitičke tehnike primjenjive u sigurnosno-obavještajnim agencijama; Research and development trends in the field of defence; The association of cognitive neuroscience and information security; Sustainability of the Olympic Games: Security Aspect.

Do sada ste predavali na više renomiranih institucija. Ostajete li preuzimanjem funkcije Dekana još uvijek u nastavi?

Prije angažmana na VSS-u održavao sam predavanja na više fakulteta/veleučilišta, poput Visoke policijske škole u Zagrebu, na kolegiju Taktika postupanja specijalnih i interventnih postrojbi u kriznim situacijama, zatim na Ratnoj školi “Ban Josip Jelačić” (najviša vojna škola u kojoj se osposobljavaju visoki časnici i državni službenici iz Republike Hrvatske i inozemstva za sudjelovanje u procesu donošenja strategijskih odluka u području obrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnoj i međunarodnoj razini) itd. Na moju radost, ostajem u nastavi na VSS-u, no u nešto umanjenom propisanom opsegu. Ostajem nositeljem kolegija Društvo i rizici, kojeg rado predajem jer je vrlo “živ i aktivan” obzirom da obuhvaća globalne rizike (ekonomske, okolišne, geopolitičke, socijetalne i tehnološke) koji se iz godine u godinu mijenjaju. Kolegij upoznaje studente diplomskog studija sa širim sigurnosnim kontekstom današnjice, globalnim rizicima tipa krize u osiguranju sredstava za život, prirodnih katastrofa uslijed ekstremnih vremenskih uvjeta, geoekonomskih konfrontacija, ali i dugoročnim rizicima poput neuspjeha u ublažavanju klimatskih promjena, gubitka bioraznolikosti, nedobrovoljnih migracija (procjenjuje se da će biti oko 200 milijuna izbjeglica do 2050. godine, uzrokovano isključivo klimatskim promjenama), pa sve do terorizma, kao i kibernetičkih rizika u kontekstu procijenjenog porasta vrijednosti digitalne trgovine do 2024. u iznosu oko 800 milijardi USD. Studenti, u sigurnosnom kontekstu, vole slušati o kinetičkom protusatelitskom oružju izravnog uspona, hipersoničnim (nuklearnim) projektilima te Kesslerovu efektu u jeku današnjih previranja u prostoru Svemira, kao i o tomu koje su očekivane posljedice indijskog preuzimanja primata najmnogoljudnije države svijeta, nakon što je to dugo bila Kina. Drago mi je da im o nekim temama mogu pričati i iz vlastita istraživačkog iskustva stečenog posjetom razvijenim zemljama, ali i onima koje spadaju u najsiromašnije na svijetu poput recimo Bangladeša.

Član ste Upravnog vijeća i Akademskog vijeća Swiss School of Business and Management Geneva gdje predajete Corporate Security te mentorirate doktorate (DBA) studenata diljem svijeta. Koliko je akvizicija VSS-a od strane švicarske institucije doprinijela razvoju?

Od 2021. godine VSS je postala dijelom grupacije Swiss School of Business and Management Geneva, prestižne švicarske škole sa studentima iz preko 130 država svijeta koja je u Washingtonu primila jednu od najprestižnijih međunarodnih akreditacija poslovnih škola (ACBSP), a studijske programe izvodi u Genevi, Parizu, Vijetnamu, Myanmaru, Indiji, Iranu i Zagrebu. Primjerice u Švicarskoj, u zahtjevnoj konkurenciji, postala je vodećom privatnom poslovnom školom po broju studenata. Posebno mi je drago da je jedna takva institucija prepoznala potencijal i uložila u VSS, što je gotovo presedan na hrvatskom tržištu visokog obrazovanja. Iako sam tijekom posjeta Harvardu i MIT-u prije dosta godina slušao kako je akvizicija visokoobrazovnih institucija diljem svijeta od strane globalnih lidera u edukaciji nešto što je za očekivati u budućnosti, mogu reći da me pomalo iznenadila tako brza i uspješna akvizicija u Republici Hrvatskoj. Osim ulaganja u moderan Kampus, kadar, revitalizaciju svih akademskih i poslovnih procesa, držim da je švicarski know-how umnogome doprinio postizanju švicarskih standarda obrazovne izvrsnosti VSS-a. Samo kao primjer, VSS koristi interno programirani sustav za osiguranje kvalitete i analizu različitih segmenata poslovanja temeljen na umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju te sustav za prijenos nastave u realnom vremenu, pohranjivanje za retroaktivno pregledavanje, kao i sustav za upravljanje online učenjem kakav koriste Harvard i MIT.

Imate pozitivno iskustvo povlačenja sredstava iz EU fondova. Kako vidite budući razvoj VSS-a? Na što ćete se fokusirati kao Dekan tijekom svog mandata?

Ostvarenje međunarodnih i domicilnih projekata različitog tipa, kao i međunarodna mobilnost studenata i nastavnika te dodatno podizanje razine znanstvene produktivnosti uz istovremen razvoj mladih predavača, svakako su neki od prioriteta. U tome će nam smislu dodatno pomoći međunarodna prepoznatljivost novog naziva Veleučilišta na engleskome jeziku, a koji je znatno uvrježeniji u svijetu – University of Applied Sciences in Security and Safety. No prije svega, sa svojim timom ustrajat ću u tome da svaki student bude temelj VSS ekosustava, individualnim pristupom i aktivnijim uključenjem trenutnih studenata i alumni zajednice. Dosadašnji udio diplomiranih studenata iz sfere oružanih snaga, policije ili primjerice vatrogastva, dokazuje da je riječ o instituciji koja obrazuje kadar od značajnog državnog interesa. Međutim, uvažavajući geopolitičke turbulencije ili primjerice prelijevanje kriminala u kibernetički prostor, a što svakodnevno opravdava važnost razvoja studija sigurnosti, želja je u studiranje sigurnosti uključiti širi spektar interesenata. A time i Veleučilište studija sigurnosti pozicionirati kao centralno mjesto za stjecanje znanja o sveobuhvatnom i promjenjivom području sigurnosti. Trudit ćemo se studentima omogućiti najkvalitetnije predavače. Predavači VSS-a u velikom su udjelu doktori ili magistri znanosti s jednako uspješnom profesionalnom karijerom na istaknutim dužnostima u širem području sigurnosti. Nadalje, nastavit ćemo sa snažnom međunarodnom suradnjom te suradnjom s gospodarstvom odnosno industrijom. Partneri VSS-a su renomirane tvrtke poput Deloitte, Eccos inženjering, Securitas Hrvatska, GP Krk, Portus et Navem, Spegra, Dekra Croatia, Ekonerg itd., a članovi Gospodarskog savjeta rukovodeće osobe industrijskih lidera raznorodnih branši. Primjeri, predsjednica Gospodarskog savjeta VSS-a je Iva Rogović Lekić, predsjednica Uprave Marsh Hrvatska, jedne od 130 podružnica najvećeg brokera u osiguranju i upravljanja rizicima na svijetu, dijela Marsh&McLennan Companies iz New Yorka. Uz kontinuirano ulaganje u osiguranje kvalitete temeljeno na ESG standardima, nastavak organizacije specijaliziranih konferencija poput uspješne konferencije lani održane u zagrebačkom Hiltonu, cilj Veleučilišta studija sigurnost jest otvoriti i nova svjetska tržišta te se u dugoročnom smislu pozicionirati na globalnoj mapi kao prestižna institucija koja obrazuje stručnjake u različitim aspektima sigurnosti, uključujući otvaranje novih horizonta u domeni upravljanja rizicima, poslovne sigurnosti, kibernetičke sigurnosti, business intelligencea i sl. Tako otvorenim i modernim pristupom pripremamo studente na sve sigurnosne izazove današnjice.