hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE

Dekan i predsjednica Gospodarskog savjeta VSS-a sudjelovali na ekskluzivnom događaju MarshMcLennan-a povodom objave Globalnog izvješća o rizicima za 2023. godinu

U organizaciji MarshMcLennan, najvećeg brokera u osiguranju i upravljanju rizicima na svijetu, održan je ekskluzivni događaj povodom objave Globalnog izvješća o rizicima za 2023. godinu od strane Svjetskog ekonomskog foruma (u suradnji s Marsh McLennan i Zurich Insurance Group). MarshMcLennan okupio je renomirane stručnjake iz Europske komisije, Barille, Ericssona i Descartes Underwriting, a glavna govornica bila je Vanessa Mock (članica kabineta izvršnog potpredsjednika Valdisa Dombrovskisa, Europska komisija). Na događaju su sudjelovali i dekan dr. sc. Luka Leško, DBA te predsjednica Gospodarskog savjeta VSS-a Iva Rogović Lekić, ujedno predsjednica Uprave Marsh Hrvatska.

Globalno izvješće o rizicima za 2023. godinu donosi popis i rangira najveće globalne (kratkoročne i dugoročne) ekonomske, okolišne, geopolitičke, socijetalne i tehnološke rizike, kao i njihovu međupovezanost odnosno razinu globalne spremnosti za suočavanje s takvim oblicima rizika. Pritom najveći globalni kratkoročni rizici obuhvaćaju krize u smislu troškova života, prirodne katastrofe odnosno ekstremne vremenske pojave, kao i ozbiljne geoekonomske konfrontacije. Među najveće globalne dugoročne rizike spadaju pretežito rizici iz domene zaštite okoliša, poput globalnog neuspjeha ublažavanja klimatskih promjena ili primjerice značajan kolaps bioraznolikosti. U nastavku su vidljivi globalni kratkoročni i dugoročni rizici prema ozbiljnosti, kao i mapa njihove međupovezanosti.

Globalni kratkoročni i dugoročni rizici prema ozbiljnosti (izvor: WEF Global Risks Perception Survey 2022-2023)

Mapa međupovezanosti globalnih rizika (izvor: WEF Global Risks Perception Survey 2022-2023)

Globalno izvješće o rizicima jedan je od sastavnih nastavnih materijala kolegija Društvo i rizici na VSS-u, čiji je nositelj upravo dekan Leško, a kolegij upoznaje studente diplomskog studija sa širim sigurnosnim kontekstom današnjice te aktualnostima u vidu globalnih rizika, od širih ekonomskih i okolišnih rizika, sve do erozije socijalne kohezije, dezinformiranja, terorizma, oružja za masovno uništenje, kibernetičke (ne)sigurnosti, ontologijske sigurnosti u smislu migracija itd.

Cjelovitom izvješću o globalnim rizicima možete pristupiti ovdje: https://www3.weforum.org/docs/WEF_Global_Risks_Report_2023.pdf