hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE

Respektabilni predavači na smjeru „Zaštita osoba i imovine“

Novosti > Respektabilni predavači na smjeru „Zaštita osoba i imovine“

U akademskoj godini 2022./2023., na specijalističkom diplomskom stručnom studiju pri Visokoj školi za sigurnost (dio SSBM Geneva) pokreće se studijski smjer „Zaštita osoba i imovine“. U okviru navedenog smjera koji obuhvaća kolegije OSNOVE KRIMINALISTIKE, ZAŠTITA OSOBA I IMOVINE, ZAŠTITA OD TERORIZMA, studente će poučavati neki od najistaknutijih sigurnosnih eksperata u Republici Hrvatskoj. Predstojnik Katedre je doc. dr. sc. Pavle Kalinić, uz kojeg će predavati i prof. dr. sc. Mirko Bilandžić (gostujući predavač), doc. dr. sc. Tonći Prodan, general pukovnik Mate Laušić te dr. sc. Luka Leško, DBA.

Studenti će temeljne postulate, ali i recentna saznanja uz pripadajuće studije slučajeva iz domene zaštite osoba i imovine imati prilike usvajati od znanstvenika i stručnjaka s bogatim akademskim i profesionalnim iskustvom.

DOC. DR. SC. PAVLE KALINIĆ (MATIČNI BROJ ZNANSTVENIKA: 140753)

Diplomirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu 1982. godine, a tri godine kasnije na istom fakultetu stječe titulu magistra znanosti s područja međunarodnih odnosa. Doktorirao 2012. na Sveučilištu u Zagrebu, na temu „Politika Georgea Busha i Islamski terorizam“. Na parlamentarnim izborima 2000. godine izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru. Od 2008. do 2021. godine obnašao je dužnost pročelnika Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba. Autor je više knjiga, poput „Teror i terorizam“ te „Sekularni korijeni modernog islamizma“.

PROF. DR. SC. MIRKO BILANDŽIĆ (MATIČNI BROJ ZNANSTVENIKA: 259735)

Doktor političkih znanosti, područje međunarodnih odnosa. Redoviti profesor na Odsjeku za sociologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je nositelj dvaju kolegija: „Sociologija nacionalne i međunarodne sigurnosti“ i „Terorizam i društvo“, čime je na akademsku razinu u Republici Hrvatskoj uveo studije terorizma. Objavio je deset knjiga, poput „Diplomacija i obavještajna aktivnost“, „Sjeverna Irska između rata i mira“, „Osnove nacionalne sigurnosti“, „Poslovnoobavještajno djelovanje: Business intelligence u praksi“, „Sjeme zla: uvod u studije terorizma“, „Nacionalna sigurnost: Prognoziranje ugroza“.

DOC. DR. SC. TONĆI PRODAN (MATIČNI BROJ ZNANSTVENIKA: 325784)

Doktor političkih znanosti, diplomirani kriminalist, inženjer pomorskog prometa te osnivač i direktor konzultantske tvrtke Portus et Navem d.o.o. koja je priznata organizacija za sigurnosnu zaštitu luka u Republici Hrvatskoj i nastavna baza Sveučilišta u Splitu. Kao sigurnosni ekspert je gotovo dva desetljeća radio u sustavu nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske (MUP-SZUP, POA, SOA, Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost) gdje je obnašao rukovodeće i operativne dužnosti. Docent i predavač na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu, gdje je imenovan zamjenikom voditelja studijskog modula Forenzika i nacionalna sigurnost.

GENERAL PUKOVNIK MATE LAUŠIĆ

Diplomirao kriminalistiku na Višoj školi za unutarnje poslove, kao i na Fakultetu kriminalističkih znanosti u Zagrebu. Završio Galillei College u Haifi, Izrael. Od 1971. do 1991. radio je na policijsko kriminalističkim poslovima, i to operativnim poslovima suzbijanja klasičnog kriminaliteta, zatim kao šef Odsjeka na poslovima suzbijanja krijumčarenja, krivotvorenja isprava i novca te problematici narkomanije, inspektor kontrole zakonitosti rada u MUP-u RH, načelnik operativnog dežurstva u MUP-u RH, te pomoćnik načelnika Sektora za suzbijanje kriminaliteta PU Zagrebačke. Kao djelatnik MUP-a obnašao je dužnost direktora osiguranja niza sportskih, kulturnih i javnih manifestacija, od kojih su najznačajnije Univerzijada 1987., Europsko prvenstvo u košarci 1989., kao i natjecanja za pjesmu Eurovizije –  Eurosong u Zagrebu 1990. g. Također je bio član stožera osiguranja Mediteranskih igara u Splitu 1979. te zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. U svakom slučaju je vrlo značajna bila dužnost Šefa osiguranja prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana na koju dužnost je kao pripadnik MUP-a RH imenovan u studenom 1990. Koautor je knjige iz područja sigurnosti: „Jeste li doista sigurni da ste sigurni?“.

DR. SC. LUKA LEŠKO, DBA (MATIČNI BROJ ZNANSTVENIKA: 380614)

Predavač u polju sigurnosnih i obrambenih znanosti, doktorat znanosti stekao na Sveučilištu u Zagrebu, a potom i stručni doktorat poslovne administracije pri Swiss School of Business and Management Geneva s temom “Governance, work scope and budget for security and safety within the project management of the summer Olympic Games from Sydney 2000 to Tokyo 2021: Comparative analysis and future perspectives”. Objavio je više desetaka znanstvenih članaka te knjigu „Sport i nacionalna sigurnost: Terorizam, špijunaža i korupcija u nogometu i ostalim sportovima“, koja je proglašena najboljom hrvatskom znanstvenom knjigom iz područja sigurnosti u 2020. godini te nominirana za nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena dostignuća koja predstavljaju iznimno i trajno značenje za Republiku Hrvatsku. Usavršavao se, između ostaloga, pri Europskoj komisiji, UN Akademiji, Međunarodnoj olimpijskoj akademiji te Project Management Institutu odnosno Alfred State College of Technology New York.