hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE

doc. dr. sc. Tonći Prodan

doc. dr. sc. Tonći Prodan

Doc. dr. sc. Tonći Prodan, doktor političkih znanosti, diplomirani kriminalist, inženjer pomorskog prometa, te osnivač i direktor konzultantske tvrtke Portus et Navem d.o.o. koja je priznata organizacija za sigurnosnu zaštitu luka u Republici Hrvatskoj i nastavna baza Sveučilišta u Splitu. Kao sigurnosni ekspert je gotovo dva desetljeća radio u sustavu nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske (MUP-SZUP, POA, SOA, Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost) gdje je obnašao rukovodeće i operativne dužnosti te se aktivno bavio pitanjima nacionalne i međunarodne sigurnosti u kojem području je surađivao s brojnim europskim i svjetskim sigurnosnim organizacijama. Također, ima 20-godišnje iskustvo rada u gospodarstvu.

Posljednjih godina intenzivno radi na procjenama i planovima sigurnosne zaštite pomorskih luka, kulturne baštine, obrazovnih institucija i različitih objekata kritične infrastrukture. Član je Međunarodnog policijskog udruženja (International Police Association – IPA) i Odbora za pomorsku i lučku sigurnost Konfederacije europskih sigurnosnih službi (CoESS) sa sjedištem u Bruxelles-u. Trenutno je docent i predavač na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu gdje je imenovan zamjenikom voditelja studijskog modula Forenzika i nacionalne sigurnosti. Autor je više znanstvenih radova iz područja terorizma, protuterorizma, pomorske i lučke sigurnosti te se dugi niz godina aktivno bavi znanošću. Član je Hrvatsko-poljske znanstvene mreže.

Za svoj rad u području sigurnosti na moru te u svezi s aktivnostima u kojima je dosad sudjelovao u području sigurnosti, 2019. godine je izabran za jednog od “lokalnih heroja” u projektu koji je pokrenula Europska komisija pod nazivom Zajedno za sigurniju EU – “EU PROTECTS”.

Tonći Prodan često je, od strane državne televizije i radija te vodećih privatnih TV kuća i drugih elektronskih i tiskanih medija, pozivan široj hrvatskoj javnosti pojasniti aktualne sigurnosne probleme i događaje u Hrvatskoj i svijetu, a koji se odnose na terorizam, međunarodnu i nacionalnu sigurnost, krvne delikte, krađe i druga teška kaznena djela i sigurnosne fenomene.

Pri Visokoj školi za sigurnost predaje Osnove kriminalistike i Zaštitu od terorizma.

 

MATIČNI BROJ ZNANSTVENIKA: 325784

IZDVOJENA ZNANSTVENA/STRUČNA DJELA:

Prodan, T., Kasum, J., Stošić, M. & Ugrin Ć (2019) Security Challenges and Guideline Proposals for the Development of Underwater Security. National security and the future, 20 (1-2), 71-84.

Bilandžić, M.,  Prodan, T, Mrčela, A(2019) Kultura i terorizam: kulturna baština pomorskih povijesnih gradova u protuterorističkim strategijama. Policija i sigurnost, 28 (1), 1-14.

Prodan, T. & Stošić, M. (2018) Endangering maritime security – risk scenarios and countermeasures. National security and the future, 19 (1-2), 143-172.

Prodan, T. (2015) Internet, terorizam, protuterorizam. National security and the future, 16 (1), 93-143.

Prodan, T. & (2014) Komparativna Analiza Protuterorističkih Strategija Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije. Polemos : časopis za interdisciplinarna istraživanja rata i mira, 17 (33-34), 46-69.