hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE

Mate Laušić, general

Mate Laušić, general

Mate Laušić – diplomirao kriminalistiku na Višoj školi za unutarnje poslove kao i na Fakultetu kriminalističkih znanosti u Zagrebu.

Završio „Galillei College“ u Haifi, Izrael.

Tijekom svoje dugogodišnje karijere obnašao je niz odgovornih dužnosti u sigurnosnom i obrambenom sektoru Republike Hrvatske.

Od 1971. do 1991. god. radio je na policijsko kriminalističkim poslovima, i to operativnim poslovima suzbijanja klasičnog kriminaliteta, zatim kao šef Odsjeka na poslovima suzbijanja krijumčarenja, krivotvorenja isprava i novca te problematici narkomanije, inspektor kontrole zakonitosti rada u MUP-u RH, načelnik operativnog dežurstva u MUP-u RH, te pomoćnik načelnika Sektora za suzbijanje kriminaliteta PU Zagrebačke.

Kao djelatnik MUP-a obnašao je dužnost direktora osiguranja niza sportskih, kulturnih i javnih manifestacija, od kojih su najznačajnije Univerzijada – 1987., Eurobasket – Europsko prvenstvo u košarci 1989., Svjetsko prvenstvo u streljaštvu – 1989. Kao i natjecanja za pjesmu Eurovizije –  Eurosong u Zagrebu 1990 g.

Također je bio član stožera osiguranja Mediteranskih igara u Splitu 1979. te zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

U svakom slučaju je vrlo značajna bila dužnost Šefa osiguranja prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana na koju dužnost je kao pripadnik MUP-a RH imenovan u studenom 1990.

Od 1. prosinca 1991. do 31.12. 2002. godine se nalazio na dužnosti načelnika Uprave Vojne policije MORH – a RH.Kao načelnik Uprave Vojne policije imao je zadaću ustrojavanja, vođenja i razvoja Uprave Vojne policije MORH-a kao i svih postrojbi Vojne policije kako tijekom cjelokupnog Domovinskog rata, te u poslijeratnom periodu sve do umirovljenja.

Vrlo značajan doprinos je dao svojom aktivnošću na ispunjenju partnerskog cilja po programu Partnerstvo za mir kojem je Republika Hrvatska pristupila 25.05.2000. g. tj. „Priprema voda VP za borbenu potporu mirovnim operacijama NATO“, koja je rezultirala činjenicom da je Vod Vojne policije OS RH kao prva postrojba unutar OS RH sudjelovala u jednoj od NATO misija u sastavu vojnog kontigenta SR Njemačke u misiji ISAF u Afganistanu gdje je upućena u ožujku 2003. godine, odnosno šest godina prije negoli je Republika Hrvatsko ušla kao ravnopravna članica u NATO.

Tijekom vojne karijere više puta je izvanredno promican u više činove, sve do čina general pukovnika. Uz mnogobrojna domaća i inozemna priznanja, odlikovan je sa više visokih odličja te medalja za učešće u ratnim operacijama tijekom Domovinskog rata.

Dugi je niz godina predavao na predmetima „Osobna i poslovna sigurnost managera“, zatim „Business intelligence“ i „Kriminalistika“.

Koautor je knjige iz područja sigurnosti: „Jeste li doista sigurni da ste sigurni?“.

Posljednjih godina intenzivno radi na procjenama i planovima sigurnosne zaštite pomorskih luka, kulturne baštine, obrazovnih institucija i različitih objekata kritične infrastrukture, kao i sigurnosna savjetovanja Uprava tvrtki u javnom i privatnom sektoru.

Pri Veleučilištu studija sigurnosti predaje Osnove kriminalistike.