hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE

Profesor VSS-a Dario Gauš i studentica diplomskog studija Karolina Stanić sudjelovali su na 16. stručnom skupu Vatrogasaca u Opatiji

Naš Blog > Profesor VSS-a Dario Gauš i studentica diplomskog studija Karolina Stanić sudjelovali su na 16. stručnom skupu Vatrogasaca u Opatiji

U organizaciji Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije te Hrvatske vatrogasne zajednice, održan je 16. stručni skup vatrogasaca koji je okupio gotovo 300 sudionika sustava zaštite od požara iz cijele Hrvatske, ali i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Litve. Na ovom dvodnevnom skupu sudionici su imali priliku steći nova znanja te razmijeniti iskustva vezana za brojna područja vatrogasne djelatnosti. 

Skup je obuhvatio aktualne teme vezane za vatrogasni angažman u Petrinji nakon razornog potresa, proces odlučivanja na vatrogasnim intervencijama, analizu požara u bolnici Jesenice, uporabu hidrauličkih aparata kao i za radionice koje se bave stanicama za masovnu dekontaminaciju, upravljanje snaga na velikoj prometnoj nesreći te s radio komunikacijskim aplikacijama i rješenjima u vatrogastvu, požari električnih vozila u garažama te analize vatrogasne intervencije.

Jedan od sudionika ovoga skupa je i profesor VSS-a, mr.sig. Dario Gauš, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, predstojnik Katedre za zaštitu od požara te predavač na diplomskom studiju, smjer Zaštita od požara.    

Profesor Gauš je na ovom skupu predstavio svoje radove na aktualne tematike u vatrogastvu – Upravljanje rizikom u vatrogasnoj operativi te Analiza vatrogasne intervencije – Akcident s opasnom tvari u prometu.

Prva tema Upravljanje rizikom u vatrogasnoj operativi ukazuje na važnost identifikacije i analize rizika te donošenja adekvatne odluke temeljem ishoda provedene analize. Naglašava se važnost svakodnevnog treninga vatrogasaca kao važne osnove za donošenje odluke na intervenciju. Sama priprema vatrogasca da se ne dovodi u situaciju u kojoj mora biti spašavan je stvar strategije, a odabir je na rukovodstvu pojedine vatrogasne postrojbe, ali primarno i kreatora programa osposobljavanja vatrogasaca. Važno je identificirati moguće prisutne vanjske čimbenike koji će utjecati na proces donošenja odluka na svim razinama i biti mogućim razlogom preuzimanja rizika većeg od realno prihvatljivog.  

Druga tema Analiza vatrogasne intervencije – Akcident s opasnom tvari u prometu bavi se analizom vatrogasne intervencije pri prometnoj nesreći kojom prilikom je došlo do prevrtanja autocisterne za prijevoz opasnih tvari. Pri izradi analize intervencije, ključno je prepoznati kritične trenutke koji su odredili smjer razvoja operativno taktičkih postupaka te ih podvrgnuti vrednovanju uz dodjelu ocjene, „dobro“, „loše“ ili „ima prostora za poboljšanje“. Uz obje teme su objavljeni i radovi u Zborniku radova, a koautor na oba rada je profesor Visoke škole za sigurnost Goran Stipković koji predaje Procjenu ugroženosti od požara.

Na skupu je sudjelovala i studentica druge godine Karolina Stanić, vatrogaskinja i studentica druge godine diplomskog studija, smjer Zaštita od požara, u prezentaciji dekontaminacijskog seta koju je napravila Gasilsko reševalna služba Kranj.