hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE

DOK SVI PRIČAJU O ODRŽIVOSTI, SSBM I VSS PODUZELI SU KONKRETNE KORAKE

Ponosni smo što možemo podijeliti uspjeh našeg nedavno održanog Tjedna održivosti SSBM grupacije, u sklopu koje djeluje i Veleučilište studija sigurnosti (VSS). Osim akademskog doprinosa u vidu poučavanja studenata putem Katedre za zaštitu okoliša odnosno specifičnog studijskog smjera Zaštita okoliša, VSS se kao član SSBM grupacije aktivno fokusirao na ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih naroda (SDG) i zelene inicijative, pri čemu su poduzeti sljedeći konkretni koraci ka održivu razvoju:

  1. Članovi našeg tima cijeli su tjedan svjesno birali ne jesti meso i ribu, smanjujući time utjecaj na okoliš i promičući stil života baziran na biljnoj bazi.
  2. Izazvali smo sami sebe odričući se automobila, uz korištenje alternativnih načina prijevoza. Hodanje, vožnja biciklom i javni prijevoz postali su naš glavni odabir, smanjujući emisiju ugljika i promičući zdraviji stil života.
  3. Uložili smo zajednički napor da eliminiramo plastiku za jednokratnu upotrebu iz naše dnevne rutine, značajno smanjujući otpad i štiteći okoliš.

Numerički iskazano, naša je timska inicijativa rezultirala smanjenjem CO2 za nevjerojatnih 2,5 tona u usporedbi s tipičnim dotadašnjim tjednom.

Također, članovi našeg ekosustava sudjelovali su na nizu informativnih radionica:

  • “Human Sustainability” (Deborah Abbott)
  • Prezentacija EcoHero
  • “Sustainable Fashion” (Vera Lalchevska)
  • “Sustainability and How to Apply the SDGs” (Bethania Monteforte Sassero)
  • “Sustainability @ SSBM Geneva” (Gal Oberhofer Dimitrijević)

Sve je to samo uvod u sveobuhvatne aktivnosti koje će kulminirati Mjesecom održivosti u listopadu, kada će SSBM grupacija biti domaćin niza događaja, radionica i inicijativa s ciljem daljnjeg ugrađivanja SDG-a u naše temeljne vrijednosti.

Više o studijskom smjeru Zaštita okoliša na Stručnom diplomskom studiju sigurnosti VSS-a možete pročitati OVDJE.