hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE

ODRŽANA KONFERENCIJA O ZAŠTITI NA RADU “SIGURNO GRADILIŠTE”

Novosti > ODRŽANA KONFERENCIJA O ZAŠTITI NA RADU “SIGURNO GRADILIŠTE”

Sredinom prošlog tjedna naša predavačica dr. sc. Mirsada Ćehić sudjelovala je na konferenciju o zaštiti na radu pod nazivom “Sigurno gradilište” koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine 13. ožujka 2024. u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu.

Dr. sc. Mirsada Ćehić je kao panelistica, kroz jedno od mnogobrojnih pitanja, istaknula važnost edukacije, ali i korištenje novih tehnologija te digitalnih alata kroz koje se radnici mogu interaktivno educirati uz mogućnost prevođenja na sve jezike kako bi doskočili problematici kroz koju prolaze strani radnici kao i nerazumijevanju radi jezičnih barijera.

Mirsada Ćehić_Konferencija o zaštiti na radu - Sigurno gradilište
dr. sc. Mirsada Ćehić, predavačica na Veleučilištu studija sigurnosti

Na konferenciji se raspravljalo o obvezama poslodavca, ali i radnika kada je riječ o zaštiti na radu, govorilo se o tome kako se provodi osposobljavanje radnika za rad na siguran način, koliko je važna prevencija s ciljem sprječavanja ili smanjenja rizika na radu, kako se kontrolira provedba zaštite na radu te kako se u svemu snalaze strani radnici i kako ih educirati.

Osim dr. sc. Mirsade Ćehić, koja je, kao panelistica predstavljala Veleučilište studija sigurnosti na kojem je predavačica, istaknula važnost edukacije kada je u pitanju zaštita na radu, na konferenciji su sudjelovali i doc. dr. sc. Matej Mihić, predsjednik Hrvatske udruge koordinatora zaštite na radu, ali i predavač na VSS-u te Sanjin Purić, član Gospodarskog savjeta VSS-a, predsjednik uprave GP Krk i predsjednik Udruženja graditeljstva.

doc. dr. sc. Matej Mihić, predsjednik Hrvatske udruge koordinatora zaštite na radu, i predavač na VSS-u
Sanjin Purić, član Gospodarskog savjeta
VSS-a, predsjednik uprave GP Krk i predsjednik Udruženja graditeljstva

Potrebno je istaknuti kako je edukacija bitan početak i važna osnova za svako djelovanje, a pogotovo kada je riječ o sigurnosti.

Naime, tijekom 2022. godine, na gradilištima je zabilježeno 20 smrtnih slučajeva i 171 slučaj teško ozlijeđenih radnika. Ove brojke ukazuju na potrebu za dodatnim ulaganjem u edukacije i sigurnost radnika kako bi se povećala svijest o sigurnosti na radu. Veleučilište studija sigurnosti je zbog toga pravo mjesto za edukaciju koja je potrebna za provođenje sigurnosti te vas pozivamo da pratite sva događanja koja ćemo imati u svrhu promicanja važnosti sigurnosti, ali i da nam se javite za sva pitanja kao i oko upisa u novu studijsku generaciju na stručnim prijediplomskom i diplomskim studijima sigurnosti jer samo tako možete sigurno uložiti u svoju budućnost.