hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE

Poslovni razvoj na VSS-u: Partnerstvo je ključno za studente na tržištu rada

Jedan od važnih aspekata poslovanja Veleučilišta studija sigurnosti (VSS) jest suradnja s akademskim i industrijskim partnerima, a poslovanje VSS-a unazad nepune tri godine broji preko 40 partnerskih organizacija iz Hrvatske i inozemstva. Tim povodom, donosimo intervju sa Soniom Tomovom Čička, voditeljicom poslovnog razvoja VSS-a. Sonia je rođena u Bugarskoj, magistrirala je u Budimpešti, te potom završila Global MBA pri Swiss School of Business and Management Geneva. Bogato profesionalno iskustvo stekla je osam godina radeći u američkom tehnološkom gigantu Cisco Systems, zatim u Nikeu, Bookingu itd.

Voditeljica poslovnog razvoja

Koliko je dugogodišnje radno iskustvo iz renomiranih globalnih tvrtki primjenjivo na poslovni razvoj u sektoru obrazovanja?

Moje iskustvo kao Partner Account Managera u Ciscou i Nikeu opskrbilo me vještinama u izgradnji i njegovanju strateških partnerstava, razumijevanju potreba partnera te postizanju obostrano korisnih rezultata. Tamo sam usavršila sposobnosti prepoznavanja ključnih dionika, pregovaranja o sporazumima te osiguravanja usklađenosti između partnera i organizacijskih ciljeva. Iako obrazovni sektor ima brojne specifičnosti, ta su mi iskustva pružila kvalitetnu osnovu za obnašanje sadašnje uloge u kojoj uživam.

Držim da prosperitet akademskih institucija leži u partnerskoj suradnji, što je još izraženije u kontekstu stručnih studija. Jednako je važno održavati ulogu lokalnog i regionalnog lidera u području studija sigurnosti, kao i biti aktivnim članom akademskih i strukovnih zajednica na međunarodnoj razini poput primjerice biti dio mreže European Network Education and Training in Occupational Safety and Health (ENETOSH). Veleučilište studija sigurnosti nedavno je primilo prestižnu nagradu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, i to za unapređenje sustava zaštite na radu. Vjerujem da je na izbor djelomično utjecao i naš uključiv pogled na poslovni razvoj u širem smislu.

Kakva je struktura partnerskih subjekata Veleučilišta studija sigurnosti?

Gospodarski savjet VSS-a čine direktori tvrtki poput Deloitte Hrvatska, Strabag, INA, Croatia osiguranje, Emil Frey, GP KRK, Securitas Hrvatska itd. Primjerice, predsjednica Gospodarskog savjeta je Iva Rogović Lekić, predsjednica Uprave Marsh Hrvatska, jedne od 130 podružnica najvećeg brokera u osiguranju i upravljanja rizicima na svijetu, dijela Marsh&McLennan Companies iz New Yorka.

Po udjelu naših studenata iz sfere oružanih snaga, policije i vatrogastva, svake je godine vidljiv interes navedenih grupa zanimanja što ovo Veleučilište čini institucijom koja doprinosi jačanju kapaciteta djelatnika čije je zanimanje od značajnog državnog i gospodarskog interesa. Iz tog razloga okupljamo akademske i industrijske partnere iz različitih domena povezanih sa sigurnošću, a uskoro ćemo doseći brojku od 50 fakulteta, tvrtki, državnih institucija i drugih organizacija s kojima surađujemo na različite načine.

U lokalnom kontekstu, redom su to Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatska vatrogasna zajednica, Hrvatske ceste, OIV Digitalni signali i mreže, zatim Eccos inženjering, tvrtka koja je pobijedila na natječaju za pružanje osiguranja Europskoj komisiji. Naš partner Ekonerg primjerice, vodeće je hrvatsko konzalting društvo u području energetike i zaštite okoliša, koje djeluje više od 50 godina. Nadalje, Portus et Navem ovlašten je od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u ime Republike Hrvatske vršiti procjenu sigurnosti i donositi planove sigurnosti u hrvatskim pomorskim lukama, a koji periodično organizira terensku nastavu za studente. Dekra Hrvatska provodi ispitivanja i certificiranja potrošačkih, industrijskih, informacijskih i komunikacijskih proizvoda, industrijske inspekcije u građevinarstvu, objektima, strojevima i infrastrukturi, pruža podršku u transformaciji sigurnosti na radnom mjestu itd. Surađujemo i s drugim velikim tvrtkama poput Cemex, GP Krk ili Spegra, kao i brojnim tvrtkama iz domene zaštite na radu (Orsus Grupa, ING-ATEST, Institut za sigurnost Zagreb, Zavod za unapređivanje sigurnosti, Zast itd.).

Nadalje, surađujemo i s Francusko-hrvatskom trgovinskom i industrijskom komorom, koja s preko 100 tvrtki povezuje i pruža dodatne mogućnosti proširenja partnerstava. Povezali smo se i s Ureka Global Innovation Hub sa sjedištem u Dubaiju (UAE), koja otvara mogućnost sudjelovanja u međunarodnom programu razmjene na jednoj od lokacija UGIH-a, uključujući opcije prakse i stažiranja studenata VSS-a u Dubaiju, Melbourneu, New Yorku, Los Angelesu, Sao Paulu, Londonu, Rimu, Berlinu, Johannesburgu, Šangaju, Singapuru ili Kuala Lumpuru. Veliku energiju ulažemo i u proširenje broja inozemnih akademskih partnera, od kojih bih istaknula Universidad Isabel I (Španjolska), VN Karazin Kharkiv National University (Ukrajina), Modern College of Business and Science (Oman), Izmir Kavram Vocational School (Turska), University of Economics and Human Sciences in Warsaw (Poljska), University of Latvia, Vojna akademija iz Bugarske i sl.

Kakve koristi mogu imati studenti od spomenutih poslovnih partnerstava?

Ključan razlog ovog otvorenog pogleda na poslovanje jest proširenje mogućnosti za studente, koji mogu:

  • na zagrebačkom kampusu čuti predavanja inozemnih nastavnika koji nas posjete u kontekstu dolazne mobilnosti;
  • provesti neki period u kompatibilnoj inozemnoj instituciji što je poželjno ne samo iz edukativnih, već i socio-kulturalnih razloga;
  • čuti iskustva iz prakse, koja prenose gostujući predavači iz renomiranih partnerskih tvrtki;
  • sudjelovati na brojnim networking druženjima u organizaciji VSS-a, na kojima su predstavnici partnerskih tvrtki redovni uzvanici;
  • provesti stručnu praksu i/ili se zaposliti u tvrtkama partnerima VSS-a, što je temeljni cilj studiranja sigurnosti, a što studentima dodatno približavamo organizacijom Dana karijera gdje predstavnici partnerskih tvrtki izlažu opcije zaposlenja.

Dakle, osim što naši nastavnici kontinuirano rade na kvalitetnoj pripremi studenata za tržište rada, trudimo se pomoći im da na tom tržištu pronađu i svoje mjesto.