hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
PRIJAVI SE

Propusti u održavanju sigurnosti u poslovnom okruženju

Naš Blog > Propusti u održavanju sigurnosti u poslovnom okruženju
Propusti u održavanju sigurnosti na poslu

Nerijetko se desi da podcjenjujemo rizik – bilo da je riječ o nenošenju osnovne sigurnosne opreme poput zaštitne kacige ili čvrstih cipela na gradilištu, zbog procjene da se nezgoda neće dogoditi ‘baš sada’. Odlazak na posao sa simptomima bolesti česti je primjer ugrožavanja tuđeg zdravlja. Često mislimo da je baš naš posao neodgodiv, ili ga je nemoguće delegirati drugima. Zapravo nepoštivanje vlastitih granica, ili prekovremeni rad bilo da su rezultat naše volje ili zahtijeva poslodavca pokazuju se naposljetku neeffikasnima, i svakako nesigurnima kao oblik rada.

Žuriti kroz početni trening i edukaciju nije pametno, kao ni uzdati se u pretpostavku da su svi kvalificirani obavljati zadatke bez nadzora – samo zato jer su tako naveli u životopisu. Povjerenje je dvostrani odnos koji se gradi kroz vrijeme, a na početku je bolje poduzeti sve potrebne mjere kako bi se izbjegli mogući incidenti. Sigurnost nije posao samo menadžmenta na najvišoj razini, ili samo dodatna stavka u troškovniku, već svačija odgovornost i moralna dužnost. Ne postoje neizbježne nezgode – zajednička tendencija prema nepostojanju ozljeda uzrokovanih uvjetima na radu bi trebala postati normiranim standardom. Također, u globaliziranom svijetu današnjice, ne smijemo zapostaviti kulturološke i jezične raznolikosti – sigurnosne mjere trebale bi biti svima razumljive.

Izbjegavanje promjena česta je pojava zbog same ljudske prirode – samo zato što su procesi i uvjeti bili dobri dosad, ne znači da se nebi trebali poboljšati kako bi garantirali buduće povoljne rezultate. Namještaj i rasvjeta napreduju iz godine u godinu, i kao takve bi se trebale ažurno primjenjivati na radnome mjestu, kako bi bili sigurni da je fizičko radno okruženje maksimalno prilagođeno čovjeku, i prati evoluirajuće zakonodavstvo i znanstvena dostignuća. Investiranje u sigurnosne i zdrastvene sustave, njihova regularna kontrola i optimizacija ujedno su možemo protumačiti i kao investiranje u najveće blago bilo koje firme – a to su upravo njeni ljudski resursi.