hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE

SKLOPLJEN SPORAZUM S HRVATSKOM GORSKOM SLUŽBOM SPAŠAVANJA

Osnovana 1950. godine kao interna služba Planinarskog saveza Hrvatske, Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) je neprofitna udruga koja obavlja djelatnosti od interesa za Republiku Hrvatsku. Obuhvaća 25 stanica diljem zemlje, a broji preko 1 000 članova. Jedna je od temeljnih operativnih snaga sustava civilne zaštite Republike Hrvatske, a organizira, unapređuje i obavlja djelatnost spašavanja i zaštite ljudskih života u planinama i na nepristupačnim područjima te u drugim izvanrednim okolnostima.

U organizacijskom smislu, HGSS obuhvaća komisiju za informiranje i analitiku, odjel za razvoj i projekte, odjel bespilotnih sustava, brojne odjele za različite oblike spašavanja (helikoptersko, ronilačko, speleospašavanje itd.), komisiju za tehniku spašavanja i školovanje kadrova i sl.

Kako neke od zadaća HGSS-a podrazumijevaju provođenje preventivnih mjera za unapređivanje sigurnosti i zaštite, davanje sigurnosnih preporuka, traganja i spašavanja na različitim lokacijama, suradnja VSS-a i HGSS-a odvijat će se zajedničkim sudjelovanjem na konferencijama, seminarima, radionicama, projektima i predavanjima od uzajamnog interesa. Također, ovim se sporazumom potiče članove HGSS-a na obrazovanje u polju sigurnosti, na prijediplomskom i diplomskom studiju.

Ispred HGSS-a sporazum je potpisao izvršni pročelnik Josip Granić, a u ime Veleučilišta studija sigurnosti dekan dr. sc. Luka Leško, DBA.