hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE

Važnost vatrogastva i zaštite od požara

Zaštita od požara je od vitalne važnosti za društvo. Požari mogu prouzročiti velike materijalne štete, ozljede i gubitak života. Pravilna prevencija i brza intervencija vatrogasaca mogu značajno smanjiti posljedice požara. Osim toga, vatrogasci igraju ključnu ulogu u educiranju javnosti o mjerama sigurnosti koje se mogu poduzeti kako bi se smanjio rizik od požara u domovima, na radnom mjestu i u javnim prostorima. Upravo zbog ovih izazova, studij zaštite od požara postaje sve važniji i atraktivniji za mlade ljude koji žele karijeru u ovoj hvalevrijednoj profesiji.  Završetkom smjera zaštita od požara studenti će moći predlagati unapređivanje mjera zaštite od požara, napredovati unutar hijerarhijske strukture vatrogasne organizacije, prepoznavati probleme na interdisciplinaran način te predlagati rješenja na području preventivne i represivne zaštite od požara.

Profesionalni vatrogasci

Postati profesionalni vatrogasac zahtijeva temeljitu obuku i edukaciju. Posao profesionalnog vatrogasca je iznimno opasan jer nema kategorije rizika kojoj nisu izloženi: požar, eksplozija, opasne i štetne tvari, opasnosti od pada s visine ili pada predmeta itd. Zato svaki vatrogasac mora imati propisanu opremu, a kod gašenja u stambenom objektu to su zaštitno odijelo, čizme, rukavice, kaciga, potkapa i aparat za zaštitu dišnih organa, popularno zvan izolacijski aparat. Samo ta osnovna oprema teži oko 25 kg, što ne uključuje druge alate, aparature i opremu za gašenje.

Da bi postali profesionalni vatrogasci, kandidati obično moraju proći posebno osposobljavanje u vatrogasnoj školi. Ova obuka obuhvaća različite aspekte, uključujući gašenje požara, spašavanje iz različitih situacija, upravljanje vatrogasnom opremom i tehnikama prve pomoći. Kako bi daljnje napredovali u struci te stekli širok spektar znanja za unapređenje mjera zaštite od požara, vatrogasci i svi zainteresirani se odlučuju za studij zaštite od požara kojim stječu dodatne kompetencije za rad u vatrogastvu, a i šire.

Slike 1 i 2. Prikaz vatrogasne opreme i vatrogasnog odijela koji profesionalan vatrogasac nosi na terenu

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba osnovana je davne 1930. godine, a predstavlja primjer izvrsnosti u vatrogasnoj službi. Opremljeni najsuvremenijom opremom, kontinuirano se usavršavaju kako bi uvijek bili spremni na najbolji mogući način odgovoriti na sve vrste hitnih situacija.

Zapovjednik JVP Zagreb i predavač VSS-a na smjeru Zaštita od požara, Siniša Jembrih, dipl. ing.  uveo je mnoge postupke i nove tehničke sustave za poboljšanje rada. Jedan je od utemeljitelja Obuke u simulatoru plamenih udara za gašenje u zgradama, izvoznog proizvoda hrvatskog vatrogastva, prema kojem su napravljeni trening-centri od BiH i Austrije do Francuske i Saudijske Arabije. Kao dugogodišnji speleolog jedan je od utemeljitelja obuke i spašavanja sa speleo-alpinističkim tehnikama u vatrogastvu u Hrvatskoj.

Osim gašenja požara, postrojba se bavi i prevencijom požara kroz edukaciju građana i savjetovanje o sigurnosnim mjerama. Također, sudjeluju u spašavanju unesrećenih iz prometnih nesreća, poplava i drugih nesreća koje zahtijevaju hitan odgovor.

Slika 3. Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba

Zašto upisati smjer zaštite od požara?

Završetkom smjera zaštita od požara studenti će moći predlagati unapređivanje mjera zaštite od požara, napredovati unutar hijerarhijske strukture vatrogasne organizacije, prepoznavati probleme na interdisciplinaran način te predlagati rješenja na području preventivne i represivne zaštite od požara.

Neki od poslova za koji se studenti specijaliziraju po završetku smjera Zaštite od požara su:

  • Planiranje i organizacija preventivne zaštite od požara;
  • Zapovijedanje složenim vatrogasnim intervencijama;
  • Samostalno planiranje i vođenje teorijsko/praktične nastave unutar vatrogasne postrojbe;
  • Projektiranje sigurnosnih sustava zaštite od požara u različitim sredinama (poslovnim, stambenim, javne namjene);
  • Obavljanje nadzora tijekom realizacije projekata sigurnosnih sustava i uvođenja i unapređenja mjera zaštite od požara;
  • Rukovođenje sustavima zaštite od požara i nadgledanje rada ostalih suradnika;
  • Planiranje i izrađivanje sigurnosnih rješenja na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini na području zaštite od požara;
  • Obavljanje menadžerskih poslova na području organizacije zaštite od požara;

I za kraj, donosimo kratki pregled videa u kojemu prikazujemo prikaz treninga profesionalnog vatrogasca:

Leave a Reply