hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE

VSS podržao novoosnovanu Zajednicu zaštite na radu HGK

Ovog tjedna je održana prva izborna sjednica Zajednice zaštite na radu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), koja je okupila stručnjake s ciljem strukovnog povezivanja i unaprjeđenja praksi u zaštiti na radu. Sjednica je privukla pažnju brojnih dionika, među kojima je ispred Veleučilišta studija sigurnosti bila i Marga Hajdin, mag. soc., voditeljica odjela kvalitete na VSS-u.

Novoizabrani predsjednik Zajednice Fabjan Ruščić, voditelj Sektora zaštite na radu u tvrtki Cemex Hrvatska, a ujedno i bivši student Veleučilišta studija sigurnosti, istaknuo je ključne aktivnosti koje će obilježiti rad Zajednice u narednom razdoblju. To uključuje zastupanje interesa članova, razvoj gospodarstva u području zaštite na radu te edukaciju gospodarstvenika.

“Ova Zajednica pruža platformu za razmjenu iskustava i najboljih praksi u području zaštite na radu, unaprjeđenje zakonodavnog okvira te suradnju sa svim relevantnim tijelima”, istaknuo je Ruščić.

Uz Ruščića, za zamjenika predsjednika Zajednice izabran je Sebastian Milotić iz tvrtke Trgometal, što dodatno potvrđuje široku podršku i interes stručnjaka za ovu inicijativu.

Marina Rožić, glavna tajnica HGK, naglasila je važnost ove Zajednice kao platforme za unaprjeđenje sustava zaštite na radu i definiranje standarda kvalitete. “Ovo je korak prema jačanju struke i osiguranju zdravijeg i sigurnijeg radnog okruženja za sve radnike“, dodala je Rožić.

Sjednici su prisustvovale i eminentne osobe poput Marine Borić, načelnice Sektora za zaštitu na radu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, te Helene Blažić iz Hrvatskog društva za medicinu rada.

Struka se mora udružiti kako bi se osigurao prijenos dobre prakse i unaprijedile mjere zaštite na radu“, naglasila je Marina Borić, najavljujući skorašnje izmjene Zakona o zaštiti na radu.

Posebno je istaknut i angažman Veleučilišta studija sigurnosti u podršci osnivanju ove Zajednice. Njihovo sudjelovanje naglašava važnost akademske zajednice u promicanju sigurnosti i zaštite na radu te doprinosi široj raspravi o unaprjeđenju praksi u ovoj važnoj domeni.

Suradnja svih relevantnih dionika ključna je za donošenje efikasnih i održivih rješenja u području zaštite na radu“, zaključila je Borić, pozivajući članove Zajednice na aktivnu suradnju u procesu izmjene relevantnog zakonodavstva.

Ova inicijativa predstavlja važan korak prema unaprjeđenju sigurnosti i zaštite na radu u Hrvatskoj te pokazuje koliko je važno strukovno povezivanje i suradnja svih dionika kako bi se osiguralo zdravo i sigurno radno okruženje za sve radnike.