Veleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
APPLY NOW
Veleučilište studija sigurnosti (VSS)
en     en
APPLY NOW

VSS U POSJETI NAJSUVREMENIJEM CENTRU ZA OBUKU VATROGASACA U OVOM DIJELU EUROPE

Novosti > VSS U POSJETI NAJSUVREMENIJEM CENTRU ZA OBUKU VATROGASACA U OVOM DIJELU EUROPE

Dana 07. rujna 2023., ispred Veleučilišta studija sigurnosti dekan dr. sc. Luka Leško, DBA i predstojnica Katedre za opće predmete Marijana Leontić, mag. ing. chem. ing., u Vučevici su posjetili najsuvremeniji centar za obuku vatrogasaca u ovom dijelu Europe, nazvan projektom vatrogasne izvrsnosti – Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva.

Zdanje je građeno u okviru projekta Firespill, financiranog iz EU programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska. Predviđeni proračun FIRESPILL projekta iznosio je oko 16,5 milijuna eura, od čega se oko 8,6 milijuna eura odnosi na aktivnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u najvećem dijelu na gradnju i opremanje Nastavnog regionalnog središta za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici.

Ispred domaćina, na sastanku i obilasku centra sudjelovali su Potpredsjednik Hrvatskoga sabora ujedno predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, dipl. ing. te Tihomir Zec iz Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije, jedna od glavnih osoba idejnih ostvarenja ovoga projekta.

Centar koji pruža brojne mogućnosti obuke vatrogasaca u različitim uvjetima i scenarijima (npr. požar raznih varijacija zatvorenih prostora, požar u automobilu, helikopteru, željeznici, plovilu itd.), predstavlja značajan potencijal i za stručnu praksu odnosno terensku nastavu studenata stoga su nazočni razmijenili promišljanja i ideje u svrhu kvalitetne dugoročne suradnje.

Veleučilište studija sigurnosti posebno je ponosno što se najsuvremeniji centar za obuku vatrogasaca u ovom dijelu Europe nalazi upravo u Hrvatskoj, kao i na činjenicu na hrvatski sustav vatrogastva služi kao primjer dobre prakse brojnim europskim zemljama koje su prepoznale vrijednost ovoga projekta u smislu obuke vlastitih vatrogasaca putem međunarodne suradnje u razmjeni praktičnih iskustava.