hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE

Održana svečanost povodom probijanja druge cijevi tunela Učka

Ponosno obavještavamo kako je probijena druga cijev tunela Učka, trenutno najveća infrastrukturna cestovna investicija u Hrvatskoj vrijedna 200 milijuna eura, a na svečanom obilježavanju proboja te cijevi prisustvovali su premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade Oleg Butković, predsjednik Uprave Bina Istra, ujedno profesor VSS-a Dario Silić te drugi visoki uzvanici.

Predsjednik Uprave Bina Istra i profesor VSS-a dr. sc. Dario Silić naveo je kako je duljina nove tunelske cijevi 5 630 metara, a osim nje izgrađena su i 24 poprečna tunelska priključka koji povezuju dvije cijevi, 12 pješačkih i 12 vozačkih. Ukupno je na probijanju cijevi potrošeno 1 000 tona tekućeg eksploziva, a iskopano 1,3 milijuna tona kamenog materijala. Najavio je i kako će osim u izgradnju preostale dvije trake do Matulja, krenuti i dupliranje vijadukata preko Limskog kanala i rijeke Mirne u Istri čime će Istarski ipsilon biti potpuno završen s četiri prometne trake na svim dionicama.

Premijer Plenković čestitao je svima koji su sudjelovali na ovom velikom građevinskom pothvatu i naglasio kako je nedavno Baranja povezana autoputom s četiri trake, a uskoro će i Istra biti povezana s ostatkom Hrvatske punim profilom autoceste. Potpredsjednik Vlade Oleg Butković rekao je kako se ukupno ulaže 570 milijuna eura na potezu od Pazina do Matulja na izgradnji punog profila autoceste.

Predviđa se da bi cijeli projekt trebao bi biti gotov do početka iduće turističke sezone.

Osim akademskih, posebno smo ponosni i na profesionalne dosege nastavnika VSS-a, u ovome slučaju i na širu društvenu dobrobit.