hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE

Studenti smjera Zaštite osoba i imovine posjetili Muzej policije

Nakon uvodnog predavanja, koje je održao umirovljeni general Mate Laušić, studente je u obilazak Muzeja policije poveo Nikša Jelovčić, voditelj Muzeja policije. Studenti su obišli dva postava: povijesni postav u kojem su se upoznali s poviješću i djelokrugom rada hrvatske policije te postav Domovinskog rata koji čine izlošci vezani uz djelovanje hrvatske policije u ratnim događanjima 1991. – 1995., kao i velika zbirka oružja. General Mate Laušić, važan sudionik ratnih događanja, tom je prilikom evocirao i uspomene na pojedina ratna događanja.

Muzej policije osnovan je 2001. kao specijalizirani muzej, a današnji postav otvoren je 2019. i nalazi se na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ u Zagrebu na adresi Avenija Gojka Šuška 1 (ulaz u muzej moguć je sa Svetošimunske ceste 80). Muzej radi na sustavnom sabiranju, čuvanju, restauriranju, konzerviranju, prezentaciji te trajnoj zaštiti muzejske građe važne za povijest redarstvenih snaga na području Hrvatske.

Muzejski fond, koji broji više od dvije tisuće predmeta, razvrstan je u zbirke, a određene zbirke imaju nekoliko podzbirki. Zbirke u sastavu Muzeja policije su sljedeće: Civilna zaštita, Dokumenti, Fotografije, Izvanpolicijski sadržaj, Komunikacijska tehnika, Kriminalistička tehnika, Kriminalistička zbirka, Nacionalni programi, Nagrade i zahvale MUP-a, Odore i dijelovi odora, Oružje iz Domovinskog rata, Osobni predmeti i dokumenti koje izdaje MUP, Policijska oprema i tehnika, Policijska vozila, Policijsko znakovlje, Uredska oprema i tehnika, Vatrogastvo i Vojni ordinarijat. Zbirke vremenski pokrivaju drugu polovicu 20. stoljeća, a posebnu važnost i memorijalnu vrijednost ima građa iz razdoblja Domovinskog rata.

Kao muzej unutar institucije, Muzej policije skuplja, čuva i izlaže predmete koji se odnose na povijest i sadašnjost redarstvenih snaga u Hrvatskoj, a prikupljene podatke predstavlja javnosti povremenim izložbama, predavanjima, na internetu, publikacijama i događanjima u školama te ostalim edukativnim programima.

Muzej je, uz besplatan ulaz, otvoren za sve posjetitelje radnim danom od 10 do 13 sati te svaku prvu subotu u mjesecu od 10 do 13 sati. Više o Muzeju policije može pogledati na poveznici https://muzej-policije.gov.hr.