hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE

Sudjelovanje dr. sc. Darka Palačića na događanjima u području zaštite i upravljanja rizicima

U proteklom mjesecu, dr. sc. Darko Palačić, prof. struč. stud. u trajnom izboru i predstojnik katedre za zaštitu na radu na Veleučilištu studija sigurnosti, istaknuo se svojim sudjelovanjem na dva važna međunarodna događaja posvećena zaštiti na radu i upravljanju rizicima.

Međunarodni seminar/webinar: “Planiranje zaštite”

Prvi događaj, međunarodni seminar/webinar o Planiranju zaštite, organiziran od strane The European Society of Safety Engineers, održan je 22. ožujka 2024. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Seminar je bio posvećen stalnom stručnom usavršavanju iz zaštite na radu sukladno relevantnim pravilnicima i propisima. Tijekom ovog događaja, dr. sc. Palačić je održao zapaženo izlaganje pod naslovom „STAKEHOLDERS ANALYSIS – Utjecaj na planiranje zaštite zdravlja i sigurnosti na radu“. U svom izlaganju, naglasio je važnost procjene utjecaja i interesa ključnih dionika u procesu donošenja odluka o planiranju zaštite, kao i motivaciju onih s velikim utjecajem, ali slabim interesom za zaštitu na radu.


25. međunarodni simpozij o kvaliteti: „Kvaliteta – jučer, danas, sutra“

U istom tjednu, od 20. do 22. ožujka 2024., u Šibeniku je pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva menadžera kvalitete održan 25. međunarodni simpozij o kvaliteti pod temom „Kvaliteta – jučer, danas, sutra“. Ovaj simpozij okupio je stručnjake iz cijelog svijeta, uključujući Finsku, SAD, Slovačku, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Hrvatsku.

Dr. sc. Palačić, zajedno s kolegom mr. sc. Tomislavom Dobrovićem, predstavio je rad na temu „Filozofija upravljanja rizicima u integriranim sustavima upravljanja“. Rad je obuhvatio temeljne koncepte, filozofiju i ključne aspekte upravljanja rizicima u okviru integriranih sustava upravljanja, demonstrirajući bogato iskustvo i ekspertizu autora u implementaciji sustava upravljanja rizicima i drugih sustava prema međunarodnim normama.

Kroz ova dva događanja, dr. sc. Darko Palačić je još jednom potvrdio svoj status vodećeg stručnjaka u području zaštite na radu i upravljanja rizicima, ne samo unutar akademske zajednice već i u širem međunarodnom kontekstu. Njegov doprinos razvoju i implementaciji najboljih praksi u ovim područjima je od neprocjenjive vrijednosti za stručnu zajednicu i industrije koje teže ka stvaranju sigurnijih i zdravijih radnih okruženja.

Zaista smo ponosni na njegov doprinos i radujemo se daljnim inovacijama, ali i ovakvim događajima. Podsjećamo, pred nama je i stručni skup: Trendovi i primjeri dobre prakse u zaštiti na radu koji će se u našoj organizaciji održati u četvrtak, 11. travnja 2024. godine.
Osim dr. sc. Darka Palačića u izvedbi sudjeluju i drugi prepoznati stručnjaci, a to su izv. prof. dr. sc. Ana Rački Marinković, mr. sig. Muhidin Omerdić, dipl. ing. i mag. ing. sec. Tomislav Katić.

Vidimo se i zajedno zakoračimo prema sigurnijoj budućnosti jer samo zajedno možemo učiniti razliku i osigurati da zaštita na radu bude više od obveze – da bude temelj na kojem gradimo bolje sutra.