hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE
hrVeleučilište studija sigurnosti (VSS)
hr     en
PRIJAVI SE

VELIKI INTERVJU S DEKANOM UOČI RANIH UPISA U NOVU AKADEMSKU GODINU

Ususret ranim upisima u novu akademsku godinu na Veleučilištu studija sigurnosti (VSS), donosimo intervju s dekanom dr. sc. Lukom Leškom, DBA, koji pojašnjava iz kojih je sve razloga danas važno proučavati sigurnost te približava pogodnosti studiranja na VSS-u.

Koje su specifičnosti studija sigurnosti spram nekih drugih polja znanosti?

Prije svega, sigurnost je jedna od esencijalnih ljudskih potreba. Svaki pojedinac, zajednica, kao i država, žele se osjećati sigurnima. Stoga se dosezi studija sigurnosti iz akademskog prostora neposredno prelijevaju u praksu, odnosno očekivanje javnosti. Sigurnosni se rizici pritom konstantno usložnjavaju. Ruska agresija na Ukrajinu, dugogodišnji te iznova eskaliran sukob Izraela i Palestine, problematika Huta na Crvenome moru, sigurnost okoliša na globalnoj razini, gospodarska sigurnost, korupcija, migracije uključivo integraciju stranih radnika, džihadistički terorizam ili primjerice (ne)sigurnost kibernetičkog prostora, samo su neki od elemenata o kojima valja diskutirati u kontekstu sigurnosnih izazova, a koji se ne dotiču isključivo sigurnosti određene lokacije ili nacionalne sigurnosti, već postaju problemom međunarodne sigurnosti. Sve su to dokazi konstantnog usložavanja ove domene, a proučavanje je svakako prvi korak u očuvanju kolektivne sigurnosne kulture.

Što Veleučilište studija sigurnosti u tome smislu može ponuditi? Tko su predavači i kako izgleda nastavni kurikulum?

Već tradicionalno, VSS kao akreditirana ustanova obrazuje sigurnosne stručnjake od značajnoga državnog interesa, kao i interesa opće sigurnosti privatnoga sektora. Pritom su moguće sljedeće specijalizacije: Zaštita osoba i imovine, Zaštita na radu, Zaštita okoliša, te Zaštita od požara. Godine 2021., VSS postalo je dijelom grupacije Swiss School of Business and Management Geneva, prestižne švicarske poslovne škole sa studentima iz preko 145 država svijeta koja je u Washingtonu primila jednu od najprestižnijih međunarodnih akreditacija poslovnih škola (ACBSP). Ulazak u SSBM grupaciju značajan je vjetar u leđa za VSS, u strateškom, akademskom i poslovnom smislu. To se očituje ponajprije u području kvalitete. Ponajprije, gotovo 40-ak predavača kao prvo ogledalo kvalitete, mahom su renomirani stručnjaci s bogatim akademskim, ali i profesionalnim postignućima. Nastavni kadar obuhvaća brojna javno poznata imena iz područja sigurnosti. Primjerice, Mladen Vinković bio je voditelj hrvatskog tima u operaciji spašavanja nakon potresa u Turskoj, a nakon čega je studentima prenio zorna profesionalna, ali i potresna svjedočanstva. General, magistar Mate Laušić, nekadašnji šef osiguranja prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, neiscrpan je izvor informacija stečenih iz prve ruke. Prof. dr. sc. Mirko Bilandžić i doc. dr. sc. Tonći Prodan tijekom dugogodišnjeg su razdoblja obnašali ulogu više razine menadžmenta u sustavu nacionalne sigurnosti. Doc. dr. sc. Pavle Kalinić dobro je poznat bivši pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba i svakako osoba prepuna operativnog iskustva. Također, posjetili su nas brojni gostujući predavači, neki i iz renomiranih međunarodnih institucija poput Ujedinjenih naroda ili pak službenica za politiku u odjelu za čisti zrak i urbanu politiku u Općoj upravi za okoliš Europske komisije.

Kurikulum je redizajniran sukladno potrebama tržišta rada, a izrađen u suradnji s partnerskim tvrtkama te Gospodarskim savjetom koji okuplja rukovodeće osobe tržišnih lidera u širem području profesija povezivih sa sigurnošću. Neki od kolegija su Upravljanje rizicima, Uvod u projektni menadžment u sigurnosti, Poslovna sigurnost, Kibernetička sigurnost, Suvremeni koncepti i uređaji zaštite, Osnove kriminalistike, Zaštita od terorizma, Business Intelligence, Održivi razvoj, Društvo i rizici na čemu se studente poučava sveobuhvatnim globalnim ekonomskim, okolišnim, geopolitičkim, socijetalnim i tehnološkim rizicima, kao i njihovoj međupovezanosti odnosno razini globalne spremnosti za suočavanje s takvim oblicima rizika itd.

Koliko je za visokoobrazovnu instituciju važna partnerska suradnja i koje se mogućnosti pritom otvaraju za studente?

Suradnja s kompatibilnim partnerima važna je za svaku visokoobrazovnu instituciju, a u smislu povezanosti s industrijom posebno je važna u kontekstu primjenjivih stručnih studija. Samostalno djelovanje neodrživo je u današnjem povezanom svijetu. Partnere VSS-a podijelio bih u dvije skupine: inozemne akademske institucije te industrijske partnere iz različitih domena, direktno ili posredno povezanih sa sigurnošću. Obje su nam kategorije jednako važne, što dokazuje ukupan broj ostvarenih partnerstava (tridesetak u svega nešto više od proteklih godinu dana), a taj se broj iz mjeseca u mjesec povećava. Ono što je u konačnici krucijalno, jest da takav otvoren pristup omogućava proširenje mogućnosti za studente, koji su temelj našega djelovanja. U tom kontekstu, studenti mogu:

  • provesti određeno vrijeme pri kompatibilnoj inozemnoj instituciji;
  • na zagrebačkom kampusu čuti zanimljiva predavanja inozemnih nastavnika koji nas posjete u kontekstu dolazne mobilnosti;
  • iz prve ruke čuti iskustva iz prakse, koja prenose gostujući predavači iz partnerskih tvrtki;
  • sudjelovati na brojnim neformalnim networking druženjima u organizaciji VSS-a, a na koja se redovito odazivaju i predstavnici partnerskih tvrtki;
  • raditi stručnu praksu i/ili se zaposliti u tvrtkama partnerima VSS-a, što je krajnji cilj truda uloženog u studiranje kompleksnih sigurnosnih tema.

Veleučilište studija sigurnosti potpisalo je i sporazum o suradnji s Ureka Global Innovation Hub sa sjedištem u Dubaiju (UAE), neprofitnom međunarodnom organizacijom posvećenom korištenju transformativne moći inovacija u različitim sektorima, uključujući vladine subjekte, korporacije, start-upove, sveučilišta i pojedince. Kako je VSS predan kontinuiranom pružanju obrazovne izvrsnosti i stručnosti u području integralne i korporativne sigurnosti, ovim sporazumom studentima i nastavnicima VSS-a otvara se jedinstvena mogućnost sudjelovanja u međunarodnom programu razmjene na jednoj od lokacija UGIH-a. Također, u tome kontekstu, otvara se mogućnost prakse i stažiranja studenata VSS-a Dubaiju, Melbourneu, New Yorku, Los Angelesu, Sao Paulu, Londonu, Rimu, Berlinu, Johannesburgu, Šangaju, Singapuru i Kuala Lumpuru.

Obzirom na karakter stručnih studija i orijentiranost industriji, koje su tvrtke partneri VSS-a?

Partneri VSS-a su renomirane tvrtke, od kojih su neke i globalni lideri u određenim domenama. Primjerice, predsjednica Gospodarskog savjeta VSS-a je Iva Rogović Lekić, predsjednica Uprave Marsh Hrvatska, jedne od 130 podružnica najvećeg brokera u osiguranju i upravljanja rizicima na svijetu, dijela Marsh&McLennan Companies iz New Yorka. Predstavnici tvrtke Marsh Hrvatska stalni su dionici naših konferencija, Dana karijera i drugih događanja. Gospodarski savjet čine direktori tvrtki poput Deloitte Hrvatska, Strabag, INA, Croatia osiguranje, Emil Frey, GP KRK, Securitas Hrvatska, tvrtke koja je dio vodeće globalne sigurnosne korporacije Securitas AB. Istaknuo bih i Eccos inženjering, tvrtku koja je na natječaju za pružanje osiguranja Europskoj komisiji pobijedila globalne gigante poput G4S, a koja se redovito uključuje u aktivnosti VSS-a. Brojni su tvrtke čiji su stručnjaci gostujući predavači na našim studijskim programima te redoviti izlagači na našim konferencijama i panel raspravama. Partnerski surađujemo i u polju cjeloživotnog obrazovanja, u aplikacijama za projekte različite naravi, a partnerske tvrtke rado ugošćuju naše studente i na terenskoj nastavi.

Još konkretnije, tu je naš partner Portus et Navem, ovlašten od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u ime Republike Hrvatske vršiti procjenu sigurnosti i donositi planove sigurnosti u hrvatskim pomorskim lukama, a koji periodično organizira terensku nastavu za studente smjera Zaštita osoba i imovine. Nadalje, Spegra se bavi izvođenjem specijalnih građevinskih radova, od poslova na zaštiti kulturne baštine do vrlo složenih inženjerskih sanacija. Neki od značajnijih projekata na kojima je Spegra sudjelovala su obnova Starog mosta u Mostaru, obnova Hvarskog kazališta, rekonstrukcija hidroelektrane Peruča, Knežev dvor u Dubrovniku, a aktivno je uključena i u projekte obnove potresom oštećenih zgrada u Zagrebu. Dekra Hrvatska provodi ispitivanja i certificiranja potrošačkih, industrijskih, informacijskih i komunikacijskih proizvoda, industrijske inspekcije u građevinarstvu, objektima, strojevima i infrastrukturi, pruža podršku u transformaciji sigurnosti na radnom mjestu itd. Ekonerg je vodeće hrvatsko konzalting društvo u području energetike i zaštite okoliša, koje djeluje više od 50 godina. Njihove usluge usmjerene su području energetike (uključujući nuklearnu energetiku) i zaštite okoliša u svim mijenama životnog vijeka elektroenergetskih objekata, industrijskih energana i kotlovnica, energetski intenzivnih industrijskih procesa te drugih energetskih, industrijskih i komunalnih uređaja i sustava. Surađujemo s velikim tvrtkama poput Cemexa, ING ATEST, kao i drugim specijaliziranim tvrtkama poput Orsus grupe, koja obavlja sve vrste stručnih usluga iz područja zaštite na radu, zaštite od požara, zaštite okoliša, tehničkih ispitivanja i energetskog certificiranja.

Francusko-hrvatska trgovinska i industrijska komora bila je suorganizator naše specijalizirane stručne konferencije, a s preko 100 tvrtki koje povezuje pruža nam dodatne mogućnosti proširenja partnerstava. Gajimo dobru suradnju sa strukovnim udruženjima, javnim vatrogasnim postrojbama i primjerice Ministarstvom unutarnjih poslova, s kojim je sklopljen sporazum u cilju znanstveno-stručne potpore u podizanju kvalitete nastavnog rada i znanstvenog istraživanja, a suradnja se odvija razmjenom stručnih i znanstvenih informacija, organizacijom i realizacijom stručnih projekata, konferencija i drugih znanstveno-stručnih skupova te predavanja o temama od zajedničkog interesa.

S kojim ste međunarodnim akademskim institucijama ostvarili partnerstvo?

Swiss School of Business and Management Geneva (Švicarska), koja je lider naše grupacije, okuplja studente iz preko 145 država, najveća je privatna poslovna škola u Švicarskoj po broju studenata, aktivno surađuje s renomiranim sveučilištima poput Sveučilišta u Rimu. Studenti VSS-a imaju jedinstvenu priliku polaziti seminare/webinare grupacije SSBM te proširiti vidike i znanja u domeni menadžmenta, poslovanja, marketinga, business intelligencea itd. Istaknuo bih i partnere poput VN Karazin Kharkiv National University (Ukrajina), Izmir Kavram Vocational School (Turska), University of Economics and Human Sciences in Warsaw (Poljska), Tehničko sveučilište Ostrava (Češka), Tehničko sveučilište Gabrovo (Bugarska), a trenutno smo u postupku finalizacije dogovora s više prestižnih sveučilišta sjeverne i zapadne Europe. U širem pedagoško-razvojnom smislu, dolazna i odlazna mobilnost studenata jedan je od glavnih fokusa u predstojećem razdoblju, držeći da studijski boravak u Madridu, Londonu, Parizu ili primjerice na drugom kontinentu za studenta donosi i važno životno znanje, a ne isključivo stručno znanje stečeno u predavaonama.

Koje su infrastrukturne pogodnosti studiranja na novome kampusu i koliko su Vaši studenti konkurentni na tržištu rada po stjecanju diplome?

Novi kampus na zagrebačkoj adresi Veslačka 2A rađen je po visokim standardima švicarske kvalitete, a moderan industrijski dizajn osmišljen je da studentima i svim polaznicima pruža najvišu razinu obrazovanja i udobnosti. Kampus se može pohvaliti većim brojem ergonomski, didaktički, informatički, ali i dizajnerski opremljenih predavaonica, lounge prostorijama za boravak studenata, prostorijama za učenje i istraživanje, kantinama, prostorijom za multimedijske potrebe, konferencijskim prostorijama za česta networking druženja, koja smatramo jednako bitnima kao i samo studiranje. Posebno smo ponosni i na sustav osiguranja kvalitete temeljen na umjetnoj inteligenciji, čije postulate pratimo i promptno implementiramo, sve u sklopu dugoročnog cilja pozicioniranja VSS-a međunarodnim centrom izvrsnosti za stjecanje znanja o sveobuhvatnom i promjenjivom području sigurnosti.

Stopa zapošljivosti studenata VSS-a izrazito je visoka jer se školuju u pravilu za regulirana zanimanja propisana zakonima. Također, karakter koncepta sigurnosti u kontinuiranome je razvoju, pri čemu su stručnjaci sigurnost potrebniji no ikada. Ponajprije pritom mislim na problematiku kibernetičke sigurnosti, sigurnosti u smislu zaštite okoliša koja prednjači na skali globalnih sigurnosnih rizika i sl. Zaključno, VSS kontinuirano radi na kvalitetnoj pripremi studenata za tržište rada, ali jednako tako im pomaže da na tom istom tržištu pronađu svoje mjesto.